• Rente: toegelaten of verboden (Islambankieren).

rente.jpgVRAAG: Mag je een huis kopen door middel van een rentedragende hypotheeklening of een lening aangaan wegens ernstige omstandigheden waardoor uw leefgewoonte en gezondheid in gedrang komt (straatleven, operaties,…) ?

rente2.jpgrente3.jpgreente4.jpg rente5.jpg

rente6.jpgANTWOORD: Het lenen van geld dat je vervolgens in termijnen met rente terugbetaalt, wordt in de Islam Ribaa Nasie’ genoemd (woeker op basis van het uitstel van betaling dat de lener krijgt). Islam maakt geen onderscheid tussen een klein of groot bedrag als het gaat om de woeker. Dit alles is haraam (verboden) volgens het Boek van Allah, de Soennah van de Profeet (vzmh) en Idjmaac (consensus) van de moslimgeleerden. Dit op basis van het volgende vers dat als volgt vertaald kan worden:

“Allah heeft (het drijven van) handel toegestaan en woeker verboden.”  (Soerat al-Baqarah: 275)

Ook zegt Allah wat als volgt vertaald kan worden:

“O gelovigen! vreest Allah en laat (achterwege) wat aan woeker is overgebleven, als jullie (waarachtige) gelovigen zijn.” (Soerat al-Baqarah: 278)

Datgene waar de zuster het over heeft valt ook onder woeker. Allah zegt wat als volgt vertaald kan worden:

“Als jullie dan berouw tonen (aangaande de woeker) dan hebben jullie (recht op) jullie (oorspronkelijke) kapitaal.” (Soerat al-Baqarah: 279)

Allah heeft geen zondaar (ongeacht zijn zonde) de oorlog verklaard, behalve de woekeraar (zowel de betaler als de ontvanger worden als woekeraar beschouwd in de Islam). Hij zegt wat als volgt vertaald kan worden:

“En als jullie het niet doen (het laten van woeker), weest dan voorbereid op een oorlog van (de kant) Allah en Zijn Boodschapper.” (Soerat al-Baqarah: 279)

Djaabir bnoe cAbdellah overlevert dat de Boodschapper van Allah de ontvanger van woeker, de betaler ervan, de opsteller van het contract ervan en de getuigen ervan heeft vervloekt, en hij zei: “Ze zijn allen gelijk (in zonde).” (Moeslim)

Uit deze overlevering kunnen we opmaken dat voor de betaler en de ontvanger hetzelfde oordeel geldt; zij zijn even schuldig! Verder attenderen wij de moslims erop dat het zich hieraan schuldig maken tot de Moebieqaat (zondes die iemand naar de ondergang helpen) behoort, die ook in vroegere religieuze wetten verboden waren. Allah zegt wat als volgt te vertalen is:

“En (vanwege) het nuttigen van woeker door hen, terwijl het hen verboden was gemaakt”  (Soerat an-Nisaa’: 161)

Het verbod op woeker is, zoals de andere verboden zaken, niet afhankelijk van een bepaalde tijd of plaats. Zoals het de moslim niet is toegestaan om overspel te plegen met een moslim, is het ook niet toegestaan om overspel te plegen met een niet-moslim. Dit voorbeeld geldt ook voor diefstal en zeker ook voor woeker. Wie anders beweert, moet met duidelijke bewijzen komen vanuit de Koran en de Soennah van de Profeet (vrede zij met hem). Wie dit niet doet heeft over Allah zonder kennis gesproken. Allah zegt wat als volgt vertaald kan worden:

“En zegt niet over datgene wat jullie tongen aan leugens beschrijven: ,,Dit is halaal en dit is haraam om (daarmee) leugens over Allah te verzinnen.” (Soerat an-Nahl: 116)

Tegenwoordig zijn er een aantal Mashaa’ich (moslimgeleerden) die woeker toestaan voor mensen die in het Westen wonen. Dit zijn niets anders dan volstrekt eigen meningen waarvoor geen enkele bewijs is te vinden. Het is voor ons dan ook niet toegestaan om hen hierin te gehoorzamen, dit op basis van de uitspraak van Allah (vertaling van de interpretatie):

“En als jullie over iets twisten, voert dit dan terug tot Allah en Zijn Boodschapper.” (Soerat an-Nisaa’: 59)

Tevens zei de Profeet (vrede zij met hem): “(Er kan) geen (sprake zijn van) gehoorzaamheid (aan iemand die iets vraagt dat resulteert) in ongehoorzaamheid tegenover Allah.” (al-Boechari en Moeslim)

Samengevat kunnen wij zeggen dat het betalen en ontvangen van woeker haraam is, zowel in de Islamitische landen als in de niet-Islamitische landen en ongeacht of we nu te maken hebben met een moslim of een niet-moslim.

————————————————————————————–

Wat betreft Islambankieren omtrent interesten:
Interest, rente, woeker, ribaa is zonder enige twijfel verboden in al-Islaam. Ribaa was ook verboden in het Oude Testament (Torah) Deuteronomium 23:20 U mag geen rente vragen als u iets aan een volksgenoot leent, of het nu gaat om geld of voedsel of wat u ook maar tegen rente te leen kunt geven. Echter in vers 21 is dit verbod gewijzigd door Ribaa toe te staan aan niet-Joden: Van een buitenlander mag u wel rente heffen, maar niet van iemand uit uw eigen volk. Als u zich hieraan houdt zal de HEER, uw God, u zegenen in alles wat u onderneemt in het land dat u in bezit zult nemen. (Nieuwe Bijbelvertaling)

Toen bankieren zonder Ribaa voor het eerst werd voorgesteld in de jaren 70 werd dit bespot door de westerse financiële wereld. Het idee van bankieren zonder Ribaa was ondenkbaar, ondanks dat het bij de economen bekend was, dat hoe lager de rente peilingen zijn, hoe gezonder de economie. Maar ‘geen Ribaa’ is nooit overwogen.

Momenteel is het Islamitisch Bankieren bekend als de leidende financiële institutie, en de overgrote meerderheid van de internationale wereldbanken (zoals CitiCorp, Deutsche Bank) hebben Islamitische investeringsrekeningen en portefeuilles. Deze zijn niet alleen in het leven geroepen omwille van de islamitische klanten. Als zulke rekeningen financieel verlies betekenden, dan hadden de banken deze niet onderhouden. Integendeel, ze zijn juist zeer liquide en winstgevend bevonden.

Meer dan 200 Islamitische financiële instituties wereldwijd, beheren fondsen van meer dan USD 150 miljard. Zelfs onder de strikte voorwaarden, groeit het Islamitisch bankieren in het afgelopen decennium gestaag, met 15 procent per jaar. In de recente jaren hebben Iran, Soedan en Pakistan zich ontdaan van de traditionele manier van commercieel bankieren en hebben de Islamitische modellen voor bankieren overgenomen.

1. Islamitisch bankieren is het antwoord van het verstand van de moslim op het instituut van commercieel bankieren.[1] Het herorganiseert de financiële instellingen op een andere fundering dan Ribaa. Geld krijgt geen prijs. Dus moeten de lonen onbelast zijn. Al-Islaam wil niet dat sociale relaties georganiseerd worden op basis van een onderpand waarbij de een voordeel uit een ander buit (credit-debet relatie). Rechtvaardigheid en eerlijkheid vormen de peilers van Islamitisch economische principes. Op grond hiervan, is er geen beloning voor kapitaal totdat er handelsrisico gelopen is.

2. De fundering voor de tussenkomst van Islamitische financiën is door deel te nemen op natuurlijke wijze. De vijf hoofd manieren van het Islamitisch financieren weerspiegelen allen deze opzet.

   a. Muraabahah (Mark up of Cost plus financing): De klant gaat naar de Islamitische bank om geld te krijgen voor de aankoop van een zekere handelswaar. De bank koopt de handelswaar contant en verkoopt het aan de consument met een winst. Aangezien de klant geen geld heeft, koopt hij de handelswaar op uitgestelde basis. De twee verkoop contracten behoren gescheiden te zijn en er moet sprake zijn van echte transacties.

   b. Mushaarakah (Partnership): Twee of meerdere investeerders investeren in een project. Iedere partner is aangewezen tot een bepaalde aandeel in de winst of in het verlies dat dit project teweeg brengt in een overeengekomen verhouding.

   c. Mudaarabah (Profit sharing): is een Islamitisch contract waarbij de ene partij voorziet in kapitaal en de ander in management met betrekking tot een specifieke handel. De winsten in zo’n overeenkomst kunnen in iedere overeengekomen verhouding tussen de eigenaar van het kapitaal en de vooraf aangestelde tussenpersoon verdeeld worden. Echter het verlies is volledig op rekening van de verschaffer van het kapitaal.

   d. Ijaarah (Leasing): is een schema waarbij de Islamitische bank een goed aankoopt als benodigdheid van de cliënt. De termijn van de lease kan volgens een overeengekomen afspraak zijn naar gelang de staat van het goed. Binnen de termijn van de lease blijft het goed in bezit van de verhuurder (de bank) maar het recht om er gebruik van te maken is overgedragen aan de huurder. Momenteel ondergaan veel banken ook een lease waarbij men tot de verkoop van het goed overgaat, volgens een vooraf afgesproken prijs aan het einde van de lease termijn.

   e. Loans with service charge: waarbij het honorarium de feitelijke uitgave is en iedere overstijgende uitgave die gerelateerd is aan de verrichtte arbeid wordt gezien als Ribaa. De service charge kan alleen nauwkeurig berekend worden nadat alle administratieve uitgaven voldaan zijn (bijvoorbeeld aan het einde van het jaar). Het is toegestaan een zekere heffing in rekening te brengen, het dan terug te betalen of het verschil op te eisen aan het einde van de boekingsperiode.

   f. Qard Hasan (Ribaa free loans): duidt de natuurlijke welwillendheid van lenen aan en is een dienst ten behoeve van de gemeenschap. De banken verschillen in hun regelgevingen m.b.t. inkomens. Sommigen stellen het alleen ter beschikking aan de eigenaren van hun investeringsrekeningen, sommigen voor alle rekeninghouders, boeren en ondernemers die niet bevoegd zijn om kapitaal te krijgen van andere bronnen.
Voetnoot:

[1] Moderne commerciële bankwezenactiviteiten is gefundeerd op de credit-debet verhouding tussen de inlegger en de bank aan de ene kant en tussen de lener en de bank aan de andere kant. Ribaa wordt gezien als de prijs voor krediet (credit), welke de mogelijke kosten voor geld afspiegelt.

12 Reacties to “• Rente: toegelaten of verboden (Islambankieren).”


  1. 1 Abderrahman 15 februari 2007 om 1:04000000 pm

    Prachtig. De meeste moslims weten dat het lenen van geld voor het kopen van een huis haraam is, maar toch doen ze het, dat merken we wel op in onze eigen families. Ik vraag me af wat er mis is met een appartement? Ow ja, als je een appartementje hebt, dan betaal je er iedere! maand geld voor en bij een huis niet, een huis is nu eenmaal van jou … ? Als je een huis koopt waar je geld voor leent betaal je ook iedere maand geld voor je huis en is het huis niet van jou tot dat je lening is afbetaald.

    Ga geen oorlog aan met Allah en ga in een appartement wonen. Ik dacht vroeger ook aan een Villa, maar wat voor nut heeft het? Als de moslims tegen een lager tempo een huis zouden kopen in de nabije toekomst, dan daalt de vraag naar huizen en daalt de prijs.. Een huis heb je in feite ten vroegste nodig als je gaat trouwen (moet niet als je ouders een groot genoeg huis hebben, maar sommige willen het toch, ik ook onder andere) In plaats van een huis te gaan kopen kan je een appartementje huren (je hebt toch geen kinderen, dus waarom een huis met 4 slaapkamers? om te verkopen? De oorlog die je bent aangegaan met Allah koopt niemand op)

    Nu we het toch hebben over trouwen.. Tegenwoordig zie ik veel jongeren (ik ben zelfs nog een 20’er) die al meteen na hun studies of na een aantal jaren gewerkt te hebben trouwen. Ik had het graag even gehad over hoe een persoon moet zijn vooraleer hij kan trouwen.

    Ik vind dat iemand volledig ontwikkeld moet zijn en voldoende moet afweten van de Islam vooraleer hij in het huwelijksbootje stapt. Verder moet hij/zij ook op intellectueel gebied de nodige bagage hebben. Hij/zij moet in verder voldoende levenservaring hebben om sterk genoeg in de schoenen te staan. Iemand die trouwt, kinderen krijgt en hen moet opvoeden en daarbij zelf niet weet wat een goed karakter juist is en de kenmerken ervan zijn, kan dat moeilijk aanleren aan iemand anders.

    Groetjes

    Salaamoe halaykoem

  2. 2 Moke 17 februari 2007 om 11:08000000 pm

    Salaam Alaikoem آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته    ,

    In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle,

    Wie heeft er nooit met rente of interesten te maken gehad, toch veel mensen zeker ?

    Neem nu de éénvoudigste zaken:
    – fakturen dat je niet op tijd betaald,
    – interesten op zicht-, spaar- en bellegingsrekeningen,
    – enz…

    Laat staan dat je geld gaat lenen voor iets of wat dan ook.
    Want rente komt niet alleen van lenen, maar ook van nalatigheid dat men ondervindt van een persoon die bepaalde procedure niet volgt in de maatschappij.

    Beslama!!!     😦     😦     😦

  3. 3 Soufiane 1 juli 2007 om 1:22000000 pm

    Er is toch el zeker een hadith die zegt dat rente in dar elharb toegestaan is. als je van mening bent dat nl of belgie dar elharb is dan kan het dus wel.

  4. 4 MoslimaMahdiya 2 juli 2007 om 3:26000000 pm

    Salaam Alaykum,

    @Abderrahman
    “Nu we het toch hebben over trouwen.. Tegenwoordig zie ik veel jongeren (ik ben zelfs nog een 20′er) die al meteen na hun studies of na een aantal jaren gewerkt te hebben trouwen. Ik had het graag even gehad over hoe een persoon moet zijn vooraleer hij kan trouwen.”

    De Boodschapper van Allaah (sallallahu alayhi wasalam) heeft jong trouwen aanbevolen als de beste manier om je kuisheid te bewaken. Wat op zich vrij logisch is gezien de grote hoeveelheid hormonen die door het lichaam van een jongvolwassenen razen. Tel daarbij de Fitnah op die men vandaag de dag op straat terugvind en dan staat je argument om jong te trouwen nog sterker.

    @Soufiane
    “Er is toch el zeker een hadith die zegt dat rente in dar elharb toegestaan is.”

    Welke hadith dan? Ik weet dat er in deze tijd een aantal geleerden zijn die het toestaan maar die hebben er geen bewijzen voor. Dat word ook in dit artikel genoemd:

    “Tegenwoordig zijn er een aantal Mashaa’ich (moslimgeleerden) die woeker toestaan voor mensen die in het Westen wonen. Dit zijn niets anders dan volstrekt eigen meningen waarvoor geen enkele bewijs is te vinden. Het is voor ons dan ook niet toegestaan om hen hierin te gehoorzamen.”

  5. 5 Moke 3 juli 2007 om 7:08000000 am

    De Nederlandse fiscus verwerpt halaalleningen.

    De Belastingdienst heeft de constructie van de halaal-hypotheek verworpen. Bilaa-Riba Islamic Finance uit Leiden heeft de hypotheek door de fiscus laten evalueren. Die heeft al begin dit jaar een streep door de constructie getrokken.

    De hypotheek zou het voor moslims mogelijk maken een hypotheek te krijgen waarover geen rente hoeft te worden betaald. Volgens de Islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering.

    De toenmalige minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) heeft in september al laten weten niets te zien in een wetswijziging die de hypotheek mogelijk zou maken. Initiatieven moesten volgens Zalm passen binnen de bestaande belastingwetgeving.

    De fiscus doet geheimzinnig over de gronden waarop de regeling is afgekeurd. Een belangrijk twistpunt bij de halal-hypotheek is steeds geweest de vraag of er renteaftrek mogelijk moet zijn op een rentevrije hypotheeklening?

    Bij de halal-hypotheek koopt de financiële dienstverlener in opdracht van een cliënt een woning, houdt die een aantal dagen vast en verkoopt het huis vervolgens met winst aan de opdrachtgever. Dat meerbedrag is het equivalent van de rente die bij een gewone hypotheek wordt betaald.

    Bilaa-Riba, wat in het Arabisch ‘zonder rente’ betekent, werkt aan een aangepast voorstel dat wel de toets van de fiscus kan doorstaan.
    Bron: Trouw

  6. 6 ali 16 september 2007 om 4:58000000 pm

    salaam,

    waar kan ik deze consensus vinden?

  7. 7 Moke 17 september 2007 om 4:08000000 am

    : آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته – الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله أما بعد

    Beste ‘Broeder in de Islam’ Ali,     ايها الاخوة والاخوات في الاسلام

    Op het internet vind je verschillende bronvermeldingen over Islamitisch bankieren zonder rente, dat in overeenstemming is van verschillende opvattingen. Maar het principe is altijd hetzelfde, een harmoniemodel of een produkt maken zonder intresten.

    Dat is het hoofddoel, de manier waarop men dat doet is onderhevig aan de lokale wetgeving van elke EU-lidstaat apart.
    Als ik een andere versie heb, zal ik het hier noteren, zo dat je een beter inzicht krijgt over islambankieren.

    Moge Allah (swt) onze reacties meer zegeningen vertonen.
        يجب ان سحا نه وتعالي ردودنا ابداء المزيد من الادعيه

    Thalla & Beslama. 😉

  8. 9 Menekse 9 november 2011 om 12:09000000 am

    Het is toch een beetje dubbel. Je betaal geen rente maar iemand koopt het huis en verkoopt het met winst aan jou. Dus de rente is daar dan toch gewoon in verwerkt. Wat maakt het verschil dan?? Het krijgt alleen een andere naam volgens mij? Kben benieuwd of ik nog een reactie krijg de toppic is al 5 jaar oud geloof ik: )

  9. 10 Sas 30 januari 2012 om 10:16000000 pm

    @ Menekse, Het topic is oud. Jouw reactie is ook al wat gedateerd… Wat mij betreft toch actueel.. Ik heb namelijk dezelfde vraag als jij!

  10. 11 hen 2 november 2012 om 11:30000000 pm

    Beste broeders

    Ik heb onlangs een huis gekocht, omdat ik het zo beu was om voor € 650, 700 euro te huren,het is weg gegooid geld toch? de huur tegenwoordig is niet meer normaal, en het blijft maar stijgen, met 1 inkomen moeten we echt letten wat we uitgeven, tenzij beide partners werken, dus tegenwoordig moet een vrouw ook gaan werken om rond te komen, dus daarom heb ik een huis gekocht, we betale 650 maandelijks af,

  11. 12 smail 17 april 2014 om 10:21000000 am

    mag je interest van iemand anders gebruiken, om van jouw lening afgelost te worden?


Plaats een reactie




آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2.310.335 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

februari 2007
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua