Welke rechten heeft een vrouw in de Islam ?

Enkele Actua-berichten. 
1. Betoging vrouwenrechten in Marokko (14/03/2000).   NEW
2. Vrouwenrechten in beweging (18/02/2005).   NEW
3.
Moslimfeminisme, de emancipatie van de vrouw  (27/04/2006).   NEW
4. 
Vrouwenrechten vandaag in Marokko, Irak, enz. … (2006).   NEW
5. Verzet tegen vrouwenrechten (09/06/2004).   NEW

In het Westen denkt men vaak dat enkel de vrouwen in het Westen geëmancipeerd zijn en dat deze emancipatiebeweging begon in de 20st eeuw. Echter, vanuit Islamitisch perspectief begon de emancipatie van de vrouw 1400 jaar geleden met de Openbaringen aan Mohammed en is de Islam emanciperend voor de vrouwen. Het is jammer genoeg zo dat in een aantal Muslimlanden de vrouwen achtergesteld worden, maar dit is het gevolg van plaatselijke (pre-Islamitische) culturele, sociale, politieke gebruiken die zijn blijven hangen en niet van de Islam zelf.

Immers, sedert meer dan 1400 jaar kent Islam aan vrouwen rechten toe die zij op de meeste plaatsen (ook in een aantal Muslimlanden) vandaag de dag nog altijd niet geniet. Dit is niet zelden zo omdat vrouwen hun rechten niet kennen. Immers, man-gedomineerde maatschappijen proberen uit zelfbehoud meisjes uit het onderwijs te weren terwijl zij daar nochtans recht op hebben. Op die manier verhindert men dat vrouwen de rechten leren kennen die hen van rechtswege door de Islam worden toegekend.

pdf.JPG Welke rechten heeft een vrouw in de Islam ?
LEES MEER     –     DOWNLOAD     (57,9 KB)


Vrouwenrechten: Deel II –
anders bekeken.

Islam is niet hetzelfde als cultuur:
De wijze waarop sommige Afrikaanse moslims/christenen met hun geloof omgaan (bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenissen) is anders dan de wijze waarop bijvoorbeeld Russische christenen/moslims met hun geloof omgaan. Zelfs een Zeeuwse Nederlandse gereformeerde gaat met zijn geloof niet hetzelfde om zoals een Bourgondische ingestelde Brabantse Katholiek en toch zijn zij beiden christenen.Helaas is het zo dat het onrecht wat vrouwen wordt aangedaan door sommige moslims en andersgelovigen toegeschreven wordt aan de Islam. De sterke invloed van de middeleeuwse mediterrane cultuur, het gebrek aan algemene ontwikkeling en welvaart heeft zijn sporen achtergelaten in de wijze waarop sommige moslims uit armen landen denken over het recht van vrouwen.

pdf.JPG Vrouwenrechten: Deel II – anders bekeken.
BEKIJK     –     DOWNLOAD     (73,0 KB)

19 Responses to “<b>Welke rechten heeft een vrouw in de Islam ?</b>”


 1. 1 Flora 26 juli 2006 om 7:33000000 pm

  volledig mee eens !

 2. 2 Ikram 27 juli 2006 om 9:03000000 am

  Jammer genoeg is dit zo…. mr wat kan je eraan doen?

 3. 3 Khira 27 juli 2006 om 9:32000000 am

  Islamitische vrouwen van deze tijd moeten gebruik maken van hun rechten. Dat zal ook een hele verbetering kunnen zijn voor het beeld dat het westen heeft van de vrouw in de islam!

  Verzoek aan de hedendaagse moslim vrouwen, deel de kennis die jij hebt over de rechten van de vrouw met je moeder, oma en zussen!

 4. 4 Moke 27 juli 2006 om 11:13000000 am

  Dit is een complexe situatie: HET IS EEN POLITIEK PROBLEEM.
  Mensenrechten = Sjariah (Islamitische Wetgeving) = Politieke dillemma’s

 5. 5 ikrame 30 juli 2006 om 3:39000000 pm

  helemaal mee eens!

 6. 6 angelique 6 augustus 2006 om 10:24000000 am

  jammer genooeg weten heel veel islamitische vrouwen niet wat hun rechten zijn;en er zijn nog genoeg landen waar ze dat ook prima vinden zolang de vrouwen het niet weten komen ze ook niet in opstand…Een taak voor al onze zusters om vrouwen te informeren over hun rechten.

 7. 7 leila 6 augustus 2006 om 11:06000000 am

  idd angelique
  Wij op de erte plaats moeten zoveel mogelijk leren over de echtgenotes van de profeet de vrouwen in ed tijd van de profeet enz zodat wij sterk staan in onze schoenen dat wij een confrontatie aandurven. Dat we vrouwen onderwijzen en mannen op hun plaats kunnen zetten. Wist jij dat de vrouw niet eens veplicht is haar huis schoon temaken dat ze niet zal gestrafd worden door ALLAH swt als ze de afwas niet gedaan heeft. 😮
  Er is een duidelijke hadtih waarin de profeet sw spreekt tegen de beiden en hij noemt heel vel punten op doe dit en dat en z…. en een van die punten is laat de jullie afwas niet staan waarinn jullie ’s avonds gegeten hebben. Hij sprak al tegen de bedien tegen man en vrouw ik weet niet meer juist was het egen zijn dochter en haar echtgenoot , of iemand anders. In ieder geval Hij sprak dus tegen de beiden. Hij heeft zich niet plots dan enkel naar de vrouw gekeerd en gezegd laat je afwas niet staan soub7anallah.
  en zo zijn er heeeeel veel a7adiths. 😉
  Vrouwen lieve zusters van me er is vel werk aan sde winkel.

  Ps: wie wordt er niet op de wenken bediend, komen van het werk benen op tafel, eten geserveerd, huis schoon, inderen proper, klaar wanner de man maar knipoogt, vrouwen mannen gaan dit luxelevendje niet zo gemakkelijk opgeven.

  En mannen jullie moeten echt geen schrik hebben wij willen alleen maar rechtvaardigeid.

 8. 8 leila 6 augustus 2006 om 11:08000000 am

  Het valt me nu pas op dat ik zoveel schrijffouten geschrven heb door snel te typen,
  mghes3a ihihi 😀

 9. 9 angelique 6 augustus 2006 om 12:21000000 pm

  Leila, die schrijffouten daar lees ik wel overheen hoor;) En tja dat gedrag van ons vrouwen sluipt er natuurlijk een beetje in.Ikzelf wil ook altijd alles schoon en verzorgd hebben en het eten gereed voordat ik dan ook nog naar mijn werk vertrek…maar mijn man helpt gelukkig wel mee anders krijgen we het ook niet geregeld.

 10. 10 Moke 9 augustus 2006 om 2:44000000 am

  Man en vrouw hebben gelijke rechten in de Islam, geen van beide moet een diktator spelen. Want daar wordt je niet rijk van, enkel extra kosten (scheiding, …) in tegendeel. 

 11. 11 leila 10 augustus 2006 om 12:28000000 am

  De vrouw was nog not in de 19 eeuw als ik me niet vergis, het bezit van de man in engeland. Terwijl alhamdoulilah dit al bijna 14 eeuwen in de islam niet zo was. Jammer genoeg nemen we hun tradities over en leren wij hen hoe het wel moet. Maar wij leren enkel hoe het niet moet en zien dit als wet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. 12 Moke 11 augustus 2006 om 1:32000000 pm

  STEMRECHT / STEMPLICHT = EIGEN RECHTEN

  Als je niet kunt gaan stemmen, hoe kun de vrouwen hun rechten krijgen ?  😦   😦   😦   😦   😦    

  TOT SLOT: de huidige koers in de Arabische wereld over de vrouwenrechten in de Islam = 0 (nihil). De ene land doet het beter dan de andere. Vb. in Marokko en Tunesië zijn de rechten van een voruw het best dan de rest van de Arabische wereld. In Marokko: 1. Mannen mogen vrouwen niet slagen (onderdrukking)  2. Het invoeren van het familierecht (mudawanna): de bijna totale onderwerping van de vrouw aan de man eiste.  3. Min. leeftijd van trouwen op getrokken naar 18j ipv 15j  4. Vrouwen hebben eigen keuze wel of niet om te gaan trouwen (geen tussenkomst van vader, broer,…)  5. enz…
  Positieve tekens zijn de laatste jaren zichtbaar geworden!!! 

 13. 13 lela zahra 30 november 2006 om 4:25000000 pm

  salaam wa3aleikoem,

  Laat ons hopen, dat er in de toekomst insha’allah heel wat verbeteringen zal komen. Ik heb al mijn vertrouwen in Allah swt!

  Ma3a salaam

 14. 14 ANomNIem 28 januari 2007 om 2:50000000 pm

  salaam ik wil graag een topic openen over relaties , maar weet niet hoe dat hiet moet, dus zet ik het maar hier onder, ik neem aan dat moke de hbeheerder is van deze site, wil jij het dan zette waar het hoort, ikz ou niet weten hoe, barakelahoe fiek.
  Het is uitgelegd door amer ghalid, en ik vond het heel goed uitgelegd, aangepast aan de leefwereld van de meeste moslimjongeren in hun adolecentie jaren als vriendje, vrindinnetje hebben zo belangrijk lijkt……..

  Lezing van Amr Khalid: Relaties

  Amer Khalid:
  Ik krijg deze vraag van verschillende personen tijdens de
  zomertijd. Ik wil mijn antwoord beginnen als eerst met het
  uitleggen van bepaalde betekenissen en ik zal deze kwestie zeer
  objectief en logisch uitleggen.

  ——————————————————————-

  Ik heb het overgeplaatst naar: • Relatie voor het huwelijk: JA of NEE ?

 15. 15 NADIYA 30 juni 2007 om 10:25000000 pm

  Salaam

  Jammer genoeg heb je van die onderdrukte moslimvrouwen…
  Dit komt natuurlijk door mannen die niks weten van de rechten van de vrouw in de islam…analfabeten die naar hun ouders keken, hoe zun hun vrouwen behandelde en ja jammer genoeg er een voorbeeld van nemen.
  Ze moeten dringend les volgen in hoe onze Profeet (saw) met zijn vrouwen omging.

  Maar ja het is aan ons de vrouwen om Islam goed te bestuderen en de Sunna van onze Profeet (saw)om onze rechten naar boven te halen.
  Als jullie moesten weten hoeveel rechten we hebben, dan zouden er vele moslimvrouwen op het rechte pad komen ipv zich na te leven naar het beeld van de Westerse vrouw, die hebben hun rechten maar onlangs gekregen en wij al vanaf de 6de eeuw.

  Artikel

  Dat de vrouwen vandaag in de moslimwereld hun rechten niet hebben, is niet omdat de Islam hun die niet gaf. Het probleem is dat in vele plaatsen vreemde tradities de leerstellingen van de Islam zijn gaan overschaduwen, ofwel door onwetendheid, of door invloed van kolonisatie.

  Er zijn vele aspecten in de islam die verkeerd worden begrepen door niet- moslims en moslims zelf. Dit komt natuurlijk door de onwetendheid en foutieve informatie en het niet-juiste beeld dat men heeft over de vrouwen in de islam.
  Er zijn talrijke verzen in de Koran die duidelijk maken dat mannen en vrouwen gelijk zijn in de aanblik van Allah. Volgens de leerstellingen van de islam is het enige dat mensen in de aanblik van Allah onderscheidt, hun niveau van Godbewustzijn.

  Dankzij dit zijn vele mensen verbaasd erachter te komen dat de islamitische wet meer dan 1400 jaar geleden vrouwenrechten waarborgde en dat vrouwen in Europa en Amerika hun rechten onlangs verkregen in de 19de eeuw.

  Het is jammer genoeg zo dat in een aantal moslimlanden de vrouwen benadeeld worden en dit is het gevolg van culturele, sociale en politieke gebruiken die zijn blijven hangen en niet van de islam zelf.
  Het zijn immers de mangedomineerde maatschappijen die proberen meisjes uit het onderwijs te houden, terwijl zij daar nochtans recht op hebben. Op die manier verhindert men dat vrouwen de rechten leren kennen die hen toegekend zijn door de islam.

  De Islam onderwijst bijvoorbeeld duidelijk dat een vrouw een volle persoon is in de wet, en de spirituele gelijke is aan de man. Tevens blijkt uit islamitische wet dat vrouwen het recht hebben om grond te bezitten, een zaak te runnen en gelijke beloning te krijgen voor gelijke arbeid. Het is vrouwen toegestaan totale controle te hebben over hun bezittingen; ze kunnen niet tegen hun wil met iemand gehuwd worden en ze mogen hun eigen naam houden wanneer ze trouwen.

  Vrouwenemancipatie in de islam

  Waarom hebben de moslimvrouwen vandaag de dag hun rechten niet?

  – vreemde tradities  leerstellingen van de islam gaan overschaduwen
  – onwetendheid (zwakke kennis of geen kennis over de vrouw in de islam)
  – invloed van kolonisatie

  Mannen en vrouwen gelijk in de islam

  – enige onderscheiding in de aanblik van Allah: niveau van Godbewustzijn

  Wanneer waren de rechten van de vrouwen?
  – rechten van de vrouwen 1400jaar geleden in de islam
  – amerika en europa begon in de 19e eeuw en grotendeels zijn onlangs bereikt.

  Waarom worden er in een aantal moslimlanden, moslimvrouwen benadeeld?

  – culturele, sociale en politieke gebruiken die zijn blijven hangen en niet van de islam zelf.

  Welke rechten heeft een moslimvrouw?

  – recht hebben om grond te bezitten
  – een zaak te runnen en gelijke beloning te krijgen voor gelijke arbeid
  – eigen naam behouden tijdens huwelijk
  – recht op partnerkeuze
  – recht op educatie
  – recht op erfenis
  – recht op echtscheiding
  – ….

 16. 16 khadija 2 november 2008 om 8:40000000 pm

  NADIYA HOEVEEL UURS HEB JE ER VOOR GEDAAN OM DAT ALLES TE SCHRIJFEN??? DAT IS WEL LANG

 17. 17 lies 12 september 2010 om 1:09000000 am

  Germaanse vrouwen hadden in de vroege middeleeuwen 800-1300 alle rechten. Ze bezaten land. Als hen onrecht werd aangedaan dan kwam er een vergoeding van de crimineel door te geven land,vee of arbeid. Ze mocht zo vaak trouwen als ze wil.
  Pas in de middeleeuwen 1300-1500 kwam het arabisch christelijk geloof europa binnen. Verkrachting was de schuld van de vrouw. De grote kruidenkennis waren heksen die moesten verbranden. Vrouwen werden in zeer slecht daglicht gesteld. Het heeft honderden jaren geduurd om deze kaping door de mannelijke helft van de bevolking ongedaan te maken. Wat vonden de mannen het prachtig die macht die arabische mannen hadden. Volgens mij krijg je een ongelukkige samenleving.

 18. 18 lies 12 september 2010 om 1:28000000 am

  Germaanse vrouwen hadden in de vroege middeleeuwen 800-1300 alle rechten. Ze bezaten land. Als hen onrecht werd aangedaan dan kwam er een vergoeding van de crimineel door te geven land,vee of arbeid. Ze mocht zo vaak trouwen als ze wil.
  Pas in de middeleeuwen 1300-1500 kwam het arabisch christelijk geloof europa binnen. Verkrachting was de schuld van de vrouw. De grote kruidenkennis waren heksen die moesten verbranden. Vrouwen werden in zeer slecht daglicht gesteld. Het heeft honderden jaren geduurd om deze kaping door de mannelijke helft van de bevolking ongedaan te maken. Wat vonden de mannen het prachtig die macht die arabische mannen hadden. Volgens mij krijg je zo een ongelukkige samenleving. De donkere middeleeuwen komt van de arabieren. De arabische vrouwen hadden geen rechten. Dit weet ik uit musea uit noord afrika. Vrouwen konden geen man kiezen in middeleeuwen. Ze hadden geen bezit. Het huis was van de man. En de man erfde.
  Door de arabieren hebben de europese vrouwen tijdelijk hun rechten kwijt geraakt. En moeten terug vechten. Veel oorpronkelijke kennis in europa is door de arabische christelijke kerk is hierdoor verloren gegaan. Want veel kennis was ketterij.
  In italie had je in jaar600. 500 arabische kleine koninkrijkjes die ons de arabische christelijke versie schreven. Pas in de zwarte donkere middeleeuwen hebben de mannelijke rechters, want vrouwen bezaten het land en de kinderen, vrouwen gaan aanvallen.

  De gelijkheid van mannen en vrouwen in de germaanse wereld is zeer oud en allom bekend. Mannen en vrouwen waren ook even lang. Bijvoorbeeld in friesland de mummies, waas ik vandaag kom.

  Arabische vrouwen hierboven proberen dit krom te praten. Waarom is hun samenleving dan al duizenden jaren onvrij met bedekking van lichaam. En ze hadden in afrika geen rechten. Musea in sousse tunesie oudste marktkoopmanswoning met contracten van bezit en huwelijk. Wat hierboven beschreven staat is echt niet waar. Zijn vrouwen hadden niets te zeggen. Het huwelijkscontract was niet door de vrouwen ondertekent. Dan kunnen ze nooit hun eigen man hebben gekozen.
  Stomme arabische vrouwen leugens over europa. Door jullie hebben wij europese vrouwen zoveel moeten doorstaan. Jullie voeden jullie arabische mannen niet op.
  Voorbeeld. Had lange buitenlandse nachtbusreis met arabische mannelijke chauffeur. Ik arriveerde in donkere bus om mijn plaats te zoeken in de avond. Arabische chauffeur deed licht aan en ik sliep. Ik liep naar hem toe en vroeg of het licht uitkan en dat andere chauffeurs dit ook deden. Hij zei heb ik niets mee te maken ik maak mijn eigen regels. Ik draaide me om en zou terug gaan. Hij zei; ga terug naar je plaats en wees met zijn arm. Ik draaide mij weer om.
  Ik schreewde; Praat zo tegen je eigen vrouw. Zij vind het goed dat je haar zo commandeert. Dat arabische vrouwen zich zo laten commanderen is hun eigen schuld. Ik laat mij niet zo commanderen dus je houdt je bek maar dicht.
  Het is jullie eigen schuld!!!
  Nog nooit heeft een blanke man mij ooit gecommandeerd om naar mijn plaats terug te gaan. Of mij verteld wat ik moest doen.
  Of mij ongevraagd adviezen gegeven alsof ik een klein kind ben.
  Dit is een simpel voorbeeld kan andere noemen in supermarkt. Ontelbaar. Arabische vrouwen zijn stom. Ze spugen op europese vrouwen. Ik spuug gewoon terug.

 19. 19 lies 12 september 2010 om 1:34000000 am

  Die zwarte donkere middeleeuwen 1200-1500 afkomstig uit arabie willen wij nooit meer terug. Het arabische christelijke geloof daar doelen mensen op als ze het hebben over de zwarte middeleeuwen. De invloeden vanuit arabie. Europa was verlicht voor de zwarte donkere middeleeuwen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

 • 2.226.976 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

augustus 2006
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua

%d bloggers liken dit: