Laylatoe El-Qadr: Deel 2.

De maand Ramadân brengt voor de moslims één van de belangrijkste en waardevolste gebeurtenissen, namelijk Lailat-Oel-Qadr. Dit is de nacht waarin de Qor’aan was neergezonden, als een leiding voor de mensen.Volgens sommige ahadith wordt het lot voor het komende jaar van elke gelovige gedurende deze nacht gedecreteerd (verordend, afgekondigd). De gelovigen worden aangemoedigd de hele nacht wakker te blijven en te bidden voor zegening en vergiffenis. Het is de Heiligste Nacht van het jaar.

In de Qor’aan staat:
“Voorwaar, Wij hebben hem (de Qor’aan) neergezonden in de Waardevolle Nacht (Lailat-Oel-Qadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De Engelen en de Geest (Djibrîl) daalden in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in de Nacht), tot aan de ochtendschemering.” 
(Soerat Al-Qadr 97: aya 1-5)

In een overlevering van Aïsjah:
“Als de laatste tien dagen van de Ramadân aanbraken, bracht de Profeet de nachten tot leven met aanbidding, en maakte zijn familieleden wakker om er aan deel te nemen. Toen ik (Aïsjah) vroeg waarom hij die nachten opbleef, antwoordde hij: ”Zoek de Lailat-Oel-Qadr, de waardevolle nacht, in de oneven nachten van de laatste tien dagen van de Ramadân.”  Daarop vroeg ik aan de Profeet: ”O, Boodschapper van Allah, wat moet ik zeggen in mijn smeekbede als ik mij in de waardevolle nacht bevindt?”  De Profeet antwoordde: “Zeg: Allahoemma innaka ‘afoewwoen toehibboel ‘afwa fa’ foe’annie.”   (Overgeleverd door Al-Buchari)

Betekenis:
“O Allah, U bent de Ene Die vergeving schenkt voor zonden, U schenkt graag vergeving, O Allah vergeef mij.”   Overgeleverd door Aboe hoerairah:

De Profeet (saws) heeft gezegd: ” Degene die de maand Ramadân vasten met oprecht geloof (imân) en hopen op een beloning van Allah, al hun voorgaande zonden zullen vergeven worden, en degenen die in Shalât stonden in de Lailat-Oel-Qadr met oprecht geloof en hopen op een beloning van Allah, al hun voorgaande zonden zullen vergeven worden.”  (Overgeleverd door Al-Bucharie en Muslim)

Overgeleverd door Aïsjah: “De Profeet trok zich terug in de moskee gedurende de laatste tien dagen van de Ramadân.” 
(Overgeleverd door Al-Bucharie en Muslim)

Overgeleverd door Aïsjah, Allah’s Boodschapper (vzmh) zei: “Zoek de nacht van Qadr in de oneven nachten van de laatste tien nachten van de Ramadân.”  (Overgeleverd door Al-Bucharie en Muslim)

In sommige interpretaties wordt gesproken van een specifieke nacht, meestal de zevenentwintigste van de Ramadân, waarin zich de nacht van Lailatoe El-Qadr zou afspelen.

De Soerah Al-Qadr kent 114 letters, men zegt dat iedere letter een Soerah is. In deze Soerah komt drie keer het woord Lailatoe El-Qadr voor en deze zijn samen 27 letters (in het Arabisch), naar analogie van de 27e nacht van de Ramadân volgens sommige interpretaties.

Echter de exate datum wordt niet vermeld noch in de Qor’aan als in de Hadith. Dit is een opmerkelijk gegeven. Eerder moet dus aangenomen worden dat het onbekend is om welke nacht het werkelijk gaat. Allah (swt) wil niet dat we ons vasthouden aan één nacht, maar alle nachten benutten. op deze manier neemt Incha’Allah onze ibadâh toe gedurende de laatste tien nachten van de Ramadân.

Bewijs hiervoor kun je halen uit de Hadith.
In de overlevering Van Aboe Sa’ied Al-Choedri:

Eens trok de Profeet zich terug in  de moskee gedurende de eerste tien dagen van de Ramadân, de middelste tien dagen trok hij zich terug in een ronde turkse tent, waarvan voor de ingang een mat hing. Hij pakte de mat vast, trok die opzij, stak zijn hoofd naar buiten en sprak tegen de mensen, die dichtbij hem kwamen staan. hij zei: ”Ik heb mij de eerste tien nachten teruggetrokken, om die ene nacht te zoeken, en de middelste van de tien nachten ook. Nu is er een engel bij mij gekomen die zei: “Hij is onder de laatste tien.” Dus als iemand zich wil teugtrekken, laat hij dat doen”, en dat deden de mensen, samen met hem.

Verder zei hij: “Mij is in een droom in de nacht der beschikking getoond in een oneven nacht, terwijl ik mij teraarde wierp op de ochtend erna, te midden van modder en water. Op de ochtend van de eenentwintigste, toen de Profeet opstond voor de ochtend-Shalât regende het en lekte het in de moskee, ik zag modder en water. Toen de Profeet klaar was met zijn Shalât kwam hij naar buiten, met modder en water op zijn voorhoofd en de punt van zijn neus. Het was de nacht van de eenentwintigste, dus één van de tien laatste.”

Advertenties

1 Response to “• <b>Laylatoe El-Qadr: Deel 2.</b>”


  1. 1 Ouasima 8 oktober 2007 om 10:51000000 pm

    Mashallah!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2,101,618 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

september 2007
M D W D V Z Z
« Jul   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: