De geldigheid van de Ramadan.

 • Als je onbewust eet en drinkt.
 • Tanden poetsen met miswaak of tandenborstel.
 • Tandpasta gebruiken tijdens het vasten is alleen toegestaan als je zodanig je tanden (geen tong) kan poetsen zonder dat de pasta met je spuug vermengd. Het is beter om het niet te doen.
 • Als er een vlieg of zand of rook jouw mond in waait, of zelfs in jouw keel terecht komt. Maar als je bijvoorbeeld bij een brandend wierrookstokje met je neus flink gaat ruiken en snuiven dan zal je vasten verbreken. En als je de vlieg opzettelijk gaat kauwen en doorslikken dan ook.
 • Met een stokje je oren schoonmaken, ook al haal je het eruit en je stopt het er weer in.
 • Mond spoelen met water zovaak als je het wil. Na het spoelen, blijft er altijd een beetje water in je mond.
 • Door het slikken hiervan verbreekt het vasten niet. Het is beter een paar keer achter elkaar te spugen nadat je mond hebt gespoeld.
 • Als je olie in je haren of gezicht smeert.
 • Door parfum/ietr te gebruiken.
 • Bloed prikken verbreekt je vasten niet.
 • Zaadlozing krijgen tijdens het slapen verbreekt het vasten niet.
 • Lippenvet gebruiken verbreek je vasten ook niet.
 • Lensvloeistof gebruiken verbreek je vasten niet.
 • Op een (brand)wond een medicijn smeren. Mits dat medicijn niet naar je hersens stijgt of in je maag terecht komt.
 • Advertenties

  12 Responses to “• <b>De geldigheid van de Ramadan.</b>”


  1. 2 Moke 20 september 2007 om 12:30000000 pm

   Salaam Alaikoem ‘Beste Broeders en Zusters in de Islam’,

   Verwart deze geval niet, de 1e regel bovenaan wanneer men onbewust iets drinkt of eet. Wat nu ? Uw vasten is nog geldig, hmdlh !!

   In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle,

   De Boodschapper van Allah (vzmh) heeft gezegd:
   Van mijn oemma zijn de handelingen die verricht zijn door een fout, vergeetachtigheid en dwang, opgeheven (vergeven). (At Tabarani)

   Deze overlevering geeft de algemene regel aan betreffende onopzettelijke fouten, vergeetachtigheid en dwang. Voor deze handelingen zal de mens niet verantwoordelijk gehouden worden door Allah (swt) op de Dag des Oordeels.

   Specifiek betreffende het vasten is het volgende overgeleverd van de Boodschapper van Allah (vzmh), door Aboe Hoerayra (ra):
   ‘Wie vast en door vergeetachtigheid iets eet of drinkt, die moet zijn vasten completeren (doorgaan met het vasten). Voorzeker Allah heeft hem gevoed en hem laten drinken.’
   (Overgeleverd door Boecharie, Moeslim en Ahmed)

   Oftewel, wie ten gevolge van vergeetachtigheid iets eet of drink terwijl het zijn intentie was om te vasten, die heeft van Allah (swt) te eten / drinken gekregen. Dit, zonder dat het zijn vasten heeft gebroken. Echter, zodra de persoon zich terug herinnert dat hij zou vasten, moet hij het eten en drinken verder laten tot het moment van iftaar (het verbreken van het vasten) gekomen is.

   Hieromtrent is verder overgeleverd van de Boodschapper van Allah (vzmh):
   ‘Wie een dag tijdens Ramaddan eet en drinkt door vergeetachtigheid, hij behoeft geen kadaa (het overdoen van deze dag, na Ramaddan) en geen kaffara (boetedoening) te verrichten.’
   (Aboe Dawoed, Ibn Ma’adja)

   Derhalve is de mening van de meeste geleerden dat het tijdens Ramaddan eten of drinken door vergeetachtigheid niet een misdaad is. De moslim hoeft deze dag dus niet in te halen, noch moet hij hiervoor boete doen, en evenmin maakt dit zijn vasten ongeldig. Maar deze persoon moet direct stoppen wanneer hij zich de intentie van vasten herinnert, en hij moet hierna doorgaan met vasten tot het moment van iftaar.

   En Allah (swt) weet het beste natuurlijk.

  2. 3 LeLe Moslima 20 september 2007 om 12:38000000 pm

   Salam eleikom,

   Aha, dan heb ik een vraagje, als je per ongeluk door een rookwolk
   van een sigaar loopt en je ademt het via je mond in, is je vasten
   dan verbroken? Ik hoop dat je t antwoord weet.

   Ma sallama..

  3. 4 Moke 20 september 2007 om 12:53000000 pm

   : آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته – الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله أما بعد

   Beste ‘Zuster in de Islam’ LeLe Moslima ,     ايها الاخوة والاخوات في الاسلام

   Ik weet wat je bedoelt, dat is geen probleem!!!
   Je moet je de vraag stellen, ben ik de oorzaak omdat er rookwolk rond hangt in de lucht waardoor ik het heb moeten inademen???
   Dus het antwoord is: neen.
   Hoogstwaarschijnlijk zal je door Allah (swt) ook geen schuld treffen of aanleiding van deze aangehaalde oorzaak. Waardoor jouw vasten gewoon geldig blijft.

   Maar wat je wel kan doen is, van die omgeving weggaan, zodat je minder inademt. Wat ga je zeggen tegen personen die op het werk zitten waar veel rookontwikkeling is, is dan hun Ramadan ongeldig???

   Je kunt moelijk zeggen, ik ga niet werken. Of een andere tijdelijk werk vragen, is een miss. tussen oplossing!!

   Moge Allah (swt) onze reacties meer zegeningen vertonen.
       يجب ان سحا نه وتعالي ردودنا ابداء المزيد من الادعيه

   Thalla & Beslama. 😉

  4. 5 aNoer 24 september 2007 om 10:27000000 am

   En een opzettelijke bloedneus? Is dat toegestaan? De imaam zei: “Een opzettelijke bloedneus is toegestaan, insha Allah. Het breekt je vasten niet.”

   Vast heel gemeen en stom, maar ik moest erom lachen. “Bloos”.

  5. 6 Moke 24 september 2007 om 11:33000000 am

   Salaam Alaikoem aNoer,

   Hier ben ik weer!!! Ja, inderdaad, het is wel zo wat je zegt…

   Wanneer een bepaald persoon bloed verliest via neus verbreekt het vasten niet, zoals hetzelfde geldt voor degene die een bloedprik krijgt en degene bij wie bloed uit zijn kies komt, waarop hij dit niet doorslikt maar uitspuugt; al deze zaken hebben geen effect op zijn vasten en zijn vasten is gewoon geldig.

   Ooit gezegd geweest door een geleerde genaamd: Shaykh Saalim al-‘Adjmie (moge Allah hem behouden).
   ==> Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Question & Answer)

   Thalla & Beslama. 😉

  6. 7 aNoer 24 september 2007 om 1:46000000 pm

   Moke, en deodorant? Volgens vele is het niet toegestaan. Drama als je het gebruikt. “Je vasten is niet geldig, je vasten is niet geldig!” Zo vaak gehoord. Dus het verbaasde me toen de imaam zei dat het wel gewoon toegestaan is.

  7. 8 Moke 24 september 2007 om 2:21000000 pm

   Parfum, deodorant, sticks en nog vele andere komen op hetzelfde neer,

   Vraag: Is het toegestaan om parfum te dragen tijdens Ramadan?

   Antwoord: Het is toegestaan parfum te dragen tijdens Ramadan, dit maakt het vasten niet ongeldig. Alle geurtjes en parfums in het bijzonder maken het vasten niet ongeldig of dit nu gebruikt wordt tijdens Ramadan of daarbuiten en ongeacht of het hier gaat om verplichte of optionele vasten.

   Wie parfum opdoet terwijl hij vast, verbreekt het vasten niet. Het is echter niet toegestaan om wierook en poedervormige parfums, zoals muskus op te snuiven. (Zie je het verschil, deze soort parfum zeker niet gebruiken).

   De Permanente Commissie voor het geven van Fatwa’s
   (Ladjnah Daa’imah liel Iftaa)

   Sheich Ibn cOethaymien zei: ‘Met betrekking tot parfum, het is toegestaan voor de vastende om dit op te doen aan het begin van de dag en aan het eind van de dag, ongeacht of het hier nu gaat om olie, parfum enz. Het is echter niet toegestaan om wierook op te snuiven, omdat wierook deeltjes bevat, die als je deze inademt via je neus in je maag kunnen komen.’

   De Profeet (vrede zij met hem) zei dan ook tegen Laqiet ibnoe Sabrah: “Reinig je neus grondig, behalve als je vastende bent.”

   Bron: uitgelegd door Sheich Ibn cOethaymien.
   __________

   M.a.w. poederparfum was ik vergeten dat het bestond, het bestaat: in het wit, witte poeder. Dat riekt precies naar babygeurkes, maar het maakt stof, opgepassen geblazen.

  8. 9 aNoer 24 september 2007 om 7:07000000 pm

   Moke, dank je wel. 🙂

  9. 10 Ikram 27 september 2007 om 11:32000000 am

   Salam alaikum,
   Sommige mensen slikken hun eigen rochel in, is dan hun vasten verbroken en mensen die asma hebben, wat moeten die dan doen?

   Ramadan mubarak kariem.

  10. 11 Moke 27 september 2007 om 11:51000000 pm

   Wel Ikram,

   Over roochelen heb ik niets gevonden, maar indien je het catalogeert onder speeksel. Dan komen tot de volgende conclusie: rochel kun je gemakkelijker uitspuwen dan speeksel, zie bv. woedoe of andere tijdstippen. Soms gaat het ook niet omdat de hoeveelheid te klein is.

   Het doorslikken van speeksel tijdens het vasten.
   Vraag: Is het voor de vastende toegestaan om zijn speeksel door te slikken, of moet hij dit uitspugen?
   Antwoord: De mensen van kennis hebben overeenstemming dat het voor de vastende is toegestaan om zijn speeksel door te slikken, omdat het (steeds uitspugen hiervan) te lastig is.
   Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)
   Door de nobele Shaykh – Saalim al-‘Adjmie – moge Allah hem behouden.

   Hopelijk, ben je hiermee geholpen???

   Beslama. 😉

  11. 12 Moke 27 september 2007 om 11:57000000 pm

   Wat betreft mensen met de ziekte astma hebben, daar hebben verschillende geleerden, andere meningen over. Deze geleerde is een beetje zachtaardig, toleranter en toegeefelijker dan de andere die zeggen dat je het niet mag gebruiken (die astma busjes).

   Vraag: is het gedurende het vasten toegestaan om mondspray te gebruiken tegen de slechte geur?
   Antwoord: In plaats van het gebruiken van mondspray, volstaat het poetsen van de tanden met een Miswaak
   (de wortel van de Arak-boom), dit wordt overigens aanbevolen door de Profeet (vrede zij met hem). Als de vastende daarentegen mondspray wilt gebruiken en niets van deze spray de keel bereikt, dan is hier niets op tegen. Men moet echter weten dat de geur die uit de mond komt van de vastende niet verafschuwd moet worden, omdat deze geur het gevolg is van het gehoorzamen van Allah.

   In een bekende overlevering zegt de Profeet (vrede zij met hem): “De geur uit de mond van de vastende is beter bij Allah dan de geur van muskus.”
   BRON: Sheich Salih al-Fawzaan.

   Hij zegt: een beetje kan geen kwaad, maar zeker niet teveel en je weet waarom?

   Thalla Frasek !!!!


  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s
  آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2,101,618 مسلمين --> مؤمنين

  Prikbord Info:               سورة الفا تحة

  سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
  أمين
  كلمة الله هي الحقيقة
  colorbar.gif
  GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
    Aanmelden - Registreren
    Wachtwoord  vergeten ?

  Kalender

  september 2007
  M D W D V Z Z
  « Jul   Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

  Bezoekers Info: Locaties.

  Locaties: DEEL I - DEEL II.

  Thalla & Beslama!!!

                  لآ إله
  إلآ آلله محمد رسول آلله

  بن عياد محمد رشيد
  www.BenAyad.be - Islam & Actua
  Advertenties

  %d bloggers liken dit: