• Soorten vasten in de Islam.

1. Verplicht vasten
Vasten gedurende Ramadan is verplicht voor elke moslim. In de Koran staat:
“O gelovigen, het vasten is een plicht voor u zoals het een plicht was voor degenen die vóór u leefden, opdat u zich voor het kwaad zult hoeden.” (de Koran 2, 183)

2. Vrijwillig vasten in de maand Sjawwâl
De maand Sjawwâl is de 10de maand van de Islamitische jaartelling en volgt op de maand Ramadan. Nadat men het feest van het verbreken der vasten, Eid-oel-Fitr (suikerfeest), gevierd heeft, en indien men er toe in staat is, wordt het in deze maand aangemoedigd de 6 dagen van Sjawwâl vrijwillig te vasten. In een overlevering van Aboe Ayoeb Al-Ansari heeft Rasoel-Allah (saws) gezegd:
“Degenen die Ramadan vast, en vervolgens 6 dagen vast in Sjawwâl, voor diegene wordt beschouwd alsof hij zijn hele leven heeft gevast.”
(Hadith Al-Djma’a, behalve Al-Buchari en Al-Nasa’i)

´Abdoellah ibn Mas´oed overleverde van de Boodschapper van Allah (saws):
”Wie een letter leest van het Boek van Allah verdient één (hasanah) ermee. Eén goede daad is gelijk aan tien zulke goede daden. Ik zeg niet dat Alief-Lam-Miem een letter is, maar Alif is een letter, Lam is een letter en Miem is een letter.” (At-Tirmidhi, 2910)

Uitleg: Iedere goede daad in de Islam wordt vertienvoudigd. De Ramadan is bij Allah (swt) gelijk aan 10 maanden, net zoals de 6 dagen van Sjawwâl gelijk zijn aan zestig dagen, dus twee maanden. Daarom vormen deze twee samen één jaar.

Wie deze vorm van vasten ieder jaar consequent nakomt, voor diegene is het alsof hij zijn hele leven gevast heeft!

De zegeningen tijdens de zes dagen van de Sjawwâl worden pas berekend nadat je eerst de verplichte dagen van de maand Ramadan hebt afgemaakt. (de inhaal dagen i.v.m. bijv.menstruatie, ziekte enz.). Dus diegene die nog inhaal dagen hebben van de Ramadan, moeten deze eerst afmaken vóórdat ze aan de 6 dagen van Sjawwâl gaan beginnen. (Fiq-us-Soenna)

3. Vasten in Moeharram, aanbevolen
Het is ook aanbevolen voor moslims om de 10de dag van Moeharram, de eerste maand van de Islamitische kalender, te vasten. In een overlevering van Aboe Hoerairah: “De Profeet (saws) heeft gezegd: “De beste vasten na Ramadan is in Allah’s maand Moeharram. En de beste salât na het voorgeschrevene is de nacht-salât.”

Het is bekend dat Môesa (Mozes) op die dag de Joden van Egypte naar Palestina geleid heeft, waardoor ze bevrijd werden van onderdrukking en martelingen. De Profeet Mohammed (saws) heeft daarom de moslims aangemoedigd op die dag te vasten uit dankbaarheid aan Allah (swt).

Van Ibn Abbâs: Toen de Profeet (saws) naar Medina kwam zag hij dat de Joden op âsjoerâ’-dag vasten. Hij vroeg hun waarom, en zij antwoordden: “Vandaag is voor ons een goede dag. Het is de dag dat Allah de Israëlieten redde van hun vijand, daarom vaste Môesa op deze dag.” Daarop vaste de Profeet op de âsjoerâ’-dag en zei dat wij dat ook moesten doen.

In een overlevering van Aïsjah: “Vóór de Islam vasten de Qoeraisjieten op âsjoerâ’-dag, en de Profeet deed dat ook. Toen hij naar Medina geëmigreerd was vaste hij ook op die dag en zei dat wij dat ook moesten doen. Maar toen later het vasten in de maand Ramadan verplicht werd gesteld zei hij: “Wie voortaan op âsjoerâ’-dag wil vasten moet dat doen, en wie het wil laten die moet het laten.”
(Overgeleverd door Al-Buchari en Moslim)

4. Vasten in Sja’bân, aanbevolen
De moslims worden ook aangespoord gedurende de maand Sja’bân, de maand voorafgaande aan de Ramadan, te vasten. De Boodschapper van Allah (saws) vaste veel in deze maand. Aïsjah heeft gezegd: “Ik heb de Profeet nooit zoveel vrijwillig zien vasten als in de maand van Sja’bân. Soms vaste hij een groot deel van Sja’bân, soms gedurende de gehele maand.”

Oemm-i-Salma heeft gezegd: “Ik heb de Profeet nooit twee maanden achter elkaar zien vasten, behalve tijdens Sja’bân en Ramadan.”
(Overgeleverd door Al-Buchari en Moeslim)

Het is vooral aanbevolen de vijftiende dag van deze maand te vasten, de dag voorafgaande aan de nacht van “Barât”, de nacht van verzoening en vergiffenis.

5. Vasten in Dzoel-Hidjah
De negende dag van de maand van de hadj (bedevaart) wordt er ook door veel moslims, die niet aan de hadj (bedevaart) deelnemen, gevast. Dit is de dag die voorafgaat aan het Offerfeest.

6. Aanbevolen extra vasten
Verder is het aanbevolen te vasten op dagen dat de Boodschapper van Allah (saws) gevast heeft. Hij vaste minimaal drie dagen per maand, vooral op maandag en donderdag en op de “Witte nachten”, de nachten dat de maan vol is. De 13e, 14e en 15e nacht van de maanmaand.

Eens werd aan de Boodschapper (saws) verteld over een vrouw die overdag vaste en ’s nachts bad. Hij (saws) liet de vrouw bij zich komen en zei:
“Je moet jezelf niet beproeven met meer dan je gemakkelijk kan volbrengen. Allah (swt) zal niet moe worden doordat je te veel van jezelf vergt. Allah (swt) houdt van datgene waarin wij regelmatig kunnen zijn.”
(Overgeleverd door Al-Buchari en Moeslim)

7. Verboden vasten
Het is moslims verboden te vasten op de twee dagen grote feestdagen, Eid-Oel-Fitr (suikerfeest) en Eid- Oel-Adha (offerfeest, slachtfeest), het feest van het verbreken der vasten en het Offerfeest. Dit zijn de dagen van geluk en vreugde en van dankbaarheid aan Allah (swt).

Het is ook ongewenst dat moslims het hele jaar door zouden vasten of om alleen op vrijdag te vasten. Alleen als men de dag ervoor of erna vast (zaterdag en/of donderdag) dan is het wel toegestaan, maar alleen op vrijdag vasten is niet toegestaan.

8. Vasten om iets goed te maken
Er doen zich gelegenheden voor dat moslims moeten vasten bij wijze van boetedoening. Als een moslim in het bedevaartseizoen naar Mekka reist en de Hadj (bedevaart) verricht, moet hij een dier offeren op de eerste dag van het Offerfeest. Als de pelgrim dit niet kan volbrengen, moet hij 3 dagen vasten, in de omgeving van Mekka en bij terugkomst thuis nog eens 7 dagen. Ook als hij een dier dood tijdens de Hadj (bedevaart) moet hij vasten.

Advertenties

9 Responses to “• Soorten vasten in de Islam.”


 1. 1 Sellah 22 september 2007 om 11:30000000 am

  Salaam Alaikoem
  Als je mee wilt doen aan de Sjawwâl, dat is dus de dag na het suikerfeest, maar als je dagen van de Ramadan moet inhalen.. Moet je dat dan ná de Sjawwâl doen?
  Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden, Allah weet het beste.

 2. 2 roemaisa78 22 september 2007 om 1:22000000 pm

  salaam aleikoem,

  sjawwal is een hele maand. dus je kan in die gehele maand die 6 dagen vasten. maar voordat je sjawwal mag vasten moet je eerst je andere dagen inhalen die je niet gevast hebt.(zoals menstruatie,ziekte e.d.)

 3. 3 LeLe Moslima 22 september 2007 om 2:32000000 pm

  Klopt roemaisa..

 4. 4 Moke 23 september 2007 om 5:57000000 am

  Beste zusters,

  Ja, ik ben met jullie eens als men korte enkele dagen moet inhalen, dat je het nog kan doen in de sjawaal maand of voor de 6 dagen van sjawaal.

  Er zijn hier nog andere hindernissen dat we niet over het hoofd hebben gezien. Namenlijk: vrouwen die in zwangerschap kritiek zitten, personen die ziek zijn, ongevallen en nog vele andere omstandigheden die bijv. langer dan 3 à 4 weken blijven duren tijdens de Ramadan.

  Wat gaat je hier dan doen? Eerst sjawaal of de verplichte dagen?

  Voor uw verplichte dagen bestaat er geen Islamitische richtlijn, tegenwoordig haalt men die dagen in wanneer de dagen kort zijn (winter). Je hebt zelfs héél de jaar tijd over. Men moet zijn/haar ziel niet volledig dichtnijpen, want Allah (swt) is Barmhartig en Vergeveingsgezind.

  Indien je zelf door een bepaalde omstandigheid bevangen geraakt die gedurende deze gezegende maand niet kunt vasten, kun je tijdens en na sjawaal je verplichte dagen doen. Het kan zover gaan dat je de sjawaal al gevast hebt, terwijl nog je de verplichte dagen nog moet doen.

  Thalla & Beslama.

 5. 5 anim 12 november 2007 om 9:06000000 pm

  Voor je aan de Sjawwal begint moet je eerst je verplichte inhaaldagen inhalen die je tijdens de Ramadan niet hebt kunnen inhalen wegens ziekte,menstruatie of vergissing…
  Sjawwal begint na de kleine suikerfeest,Eid-Oel-Fitr. Het wordt aanbevolen om 6 dagen na Eid-Oel-Fitr te vasten,MAAR EERST inhaaldagen inhalen die men niet verrichten kon tijdens RAMADAN, dan pas vrijwillig vasten.

 6. 6 Leila 15 augustus 2008 om 12:21000000 pm

  Dus als ik het goed begrijp, mag je wél op vrijdag vasten als je van plan bent de zaterdag ook te vasten?

 7. 7 leiyla 8 december 2008 om 2:12000000 pm

  Goedendag,
  Ís het toegestaan om te vasten na de eerste dag van Eid- Oel-Adha (offerfeest) of moet je de drie dagen aanhouden?

 8. 8 afkir nadia 20 augustus 2012 om 1:10000000 pm

  salaam 3alykom: broder’s
  Kalender.Hijriya,ontbrekt wanneer is âsjoera?.
  Wat is de tawab van sja-bân, ik wil graag weten de tawab van alle dagen die we molims vasten en wanneer. Houd me per E-mail op de hoogte AUB.
  dank. barak allah fikom.

 9. 9 Mijn e-mailadress is nep. ik moest was invullen. sorry daarvan.... 14 oktober 2013 om 9:03000000 am

  Ik wil vasten in Dzoel-Hidjah moet ik dan ook de dagen in halen die ik in de Ramadan niet heb gevast ?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

 • 2,101,619 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

september 2007
M D W D V Z Z
« Jul   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: