De ongeldigheid van de Ramadan.

 •  Door iets te proeven en het doorslikken ervan, echter door alleen te proeven niet.
 • Door te roken of waterpijp te gebruiken, ook al inhaleert je het niet.
 • Je vasten verbreekt ook door iets in je mond te doen waarvan je weet dat het zal smelten en zich zal vermengen met je speeksel b.v. een suikerklontje.
 • Door bijvoorbeeld kauwgum in je mond te nemen, verbreek je het vasten. Al spuug je het speeksel uit.
 • Als jouw mond bloedt en je slikt het bloed door, waardoor je de smaak van bloed proeft dan is jouw vasten ongeldig.


.

 • Als je kiezen hebt laten trekken en er is bloed in jouw keel gekomen dan verbreek je daarmee het vasten.
 • Astma inhaler gebruiken tijdens het vasten, zal je vasten verbreken.
  Als je tijdens het wassen water via je mond of neus in je keel komt, verbreek je daarmee het vasten, maar als je was vergeten dat je aan het vasten was, dan niet.
 • Tijdens het verrichten van de wassing (ghoesl) mag men niet te hard gorgelen. Want het water mag niet in je keel komen. Indien dit wel gebeurt en je weet dat je aan het vasten bent, dan is je vasten ongeldig. Hetzelfde geldt bij het insnuiven van water tijdens de ghoesl.
 • Als je speeksel van iemand anders doorslikt of je eigen speeksel nadat het uit je mond is geweest.
 • Als je iets in je mond zet dat afgeeft b.v. een kleurpotlood en je speeksel is hierdoor verkleurd, en je slikt het door, dan is je vasten ongeldig.

.

 • Als je tranen of zweet doorslikt, zal je vasten ongeldig worden. Maar als het een of twee druppels zijn dan niet. De zoutige smaak verbreekt het vasten.
 • Als iemand iets naar je gooit (eten) en het komt in je keel terecht en je slikt het bewust door dan verbreek je daarmee het vasten. Maar wanneer er sprake van nood is en je slikt het door, dan weer niet.
 • Bewust een mondvol overgeven verbreekt je vasten.
 • Als je onbewust een mondvol overgeeft én je slikt een deel terug dan is jouw vasten ongeldig, en als het niet een mondvol is dan niet. Door slijm over te geven blijft je vasten geldig, al is het een mondvol.
 • Als je olie in je oren druppelt.

.

 • Als je een prik in je vlees of spieren krijgt dan verbreekt je daarmee het vasten niet. Maar als het in jouw aders wordt gegeven dan wel. Over dit onderwerp zijn er nog veel meningsverschillen. Men moet proberen om het te vermijden en geen prik te nemen. Plaatselijke verdoving met een prikje krijgen is dan ook toegestaan als het maar niet naar je hersenen of maag gaat.
 • Als een man zijn vrouw kust of aanraakt en een zaadlozing is het gevolg, dan is zijn vasten ongeldig.
 • Seks met of zonder zaadlozing.
 • Door bewust te eten en te drinken. Als het onbewust gebeurd dan verbreekt het vasten niet.
 • Door handelingen te doen die te vergelijken zijn met seks b.v. zelfbevrediging
 • Als iemand door een of andere reden niet heeft kunnen vasten of zijn vasten is verbroken dan is het verboden (haram) om die dag alsnog te eten en te drinken, behalve zieke mensen, vrouwen in de menstruatieperiode en reizigers tijdens hun reis. Waarom? Het respect hebben voor de Ramadan.

32 Responses to “• <b>De ongeldigheid van de Ramadan.</b>”


 1. 1 levensgenieter 18 september 2007 om 2:06000000 pm

  Selaam
  van welke bron komt dit?

 2. 2 gerda 18 september 2007 om 8:50000000 pm

  Als je een ongeluk krijgt of je moet een operatie ondergaan en je krijgt serum (fysiologisch water) of “baxter” in de volksmond aangelegd, is de vasten dan ook verbroken?

 3. 3 Moke 19 september 2007 om 3:59000000 am

  Beste Gerda,

  Ja, inderdaad dat spreekt voor zich. Daar doet Islam niet moeilijk over: want eerst mensenlevens redden, dan pas de geboden van Allah (swt) opvolgen, want Allah, de Verhevene is Vergevingsgezind en Barmhartig. En men dient gewoon die verloren dag na de Ramadan in te halen, indien men gezond is geworden. Je gaat daardoor geen tegenstrijdigheden vinden uit de Koran of de overleveringen van de Profeet Mohammed (vzmh).

  Hey levensgenieter, de titel heb ik zelf bedacht en de aandachtspunten waren zonder vermelding aangegeven op een andere weblog. Hoogstwaarschijnlijk zijn het afleidende begrippen uit de koran, soenna en consesus van de geleerden.
  Welke paragraaf heeft het je de meeste aandacht getrokken?????

  Doei…………..

 4. 5 levensgenieter 19 september 2007 om 2:31000000 pm

  Nee ik vond het gewoon soms een beetje ver gezocht.
  Zweet of tranen inslikken.Als dat nou per ongeluk gebeurt dan is dat niet erg denk ik…maar wie gaat dit nou doen met de intentie ervan te drinken?
  Kan toch niet.

  Per ongeluk een klein beetje water innemen tijdens het wassen of woedoe zonder de intentie?

 5. 6 levensgenieter 19 september 2007 om 2:36000000 pm

  alah ou alim…mocht iemand hier wat meer helderheid in kunnen geven …graag

  selaam

 6. 7 Moke 20 september 2007 om 1:58000000 am

  Slm Amina,

  Als je het niet weet, dan weet je het niet, want Allah is op dat gebied Vergevingsgezind en Barmhartig. Men wordt nooit beoordeeld door daden die zijn uitgevoerd zonder intentiemogelijkheden (onbewust, onderbewustzijn).

  Zulke situaties zijn de normaalste gang van zaken en moet je zeker niet in twijfels brengen…

  Beslama…

 7. 8 LeLe Moslima 22 september 2007 om 12:25000000 pm

  Maar als je je tandepoetst met tandpasta, is je ramadan dan nog wel geldig? Tandpasta vermengt zich toch ook met speeksel? Graag zo snel mogelijk antwoord als het kan..

 8. 9 Moke 23 september 2007 om 5:40000000 am

  : آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته – الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله أما بعد

  Beste ‘Zuster in de Islam’ LeLe Moslima ,     ايها الاخوة والاخوات في الاسلام

  Ja, dat klopt wat je zegt. Meestal poetst men zijn/haar tanden voor zonsopgang en niet na zonsondergang. tracht het laatste te vermijden.

  Tandpasta gebruiken tijdens het vasten is alleen toegestaan als je zodanig je tanden (geen tong) kan poetsen zonder dat de pasta met je spuug vermengd. Het is beter om het niet te doen.

  Normaal gezien als je je mond goed spoelt, zonder dat er pasta achterblijft op je tong of in je speeksel, door het te testen met te spuugen. Heb je je het probleem opgelost.

  GOEDE NASPOELING: is hier de boodschap!!!

  Moge Allah (swt) onze reacties meer zegeningen vertonen.
      يجب ان سحا نه وتعالي ردودنا ابداء المزيد من الادعيه

  Thalla & Beslama. 😉

 9. 10 Miss_Leiden 24 september 2007 om 9:02000000 am

  Asalam malekom,

  Een vraagje? Als je expres eet of drinkt. HOeveel dagen moet je inhalen? En staat dat in KOran? Zo ja in welke sura?

  Bedankt.

  Groetjes,

 10. 11 Moke 24 september 2007 om 9:33000000 am

  : آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته – الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله أما بعد

  Beste ‘Zuster in de Islam’ Miss_Leiden ,     ايها الاخوة والاخوات في الاسلام

  Antwoord: Tauwbah (Berouw) veegt al het voorgaande weg. Je dient berouw te tonen voor datgene wat je hebt gedaan en jezelf voor te nemen het niet meer te doen. Wees oprecht in jouw aanbidding, verricht vrijwillige daden van aanbidding, zoals het bidden van Nawaafil (vrijwillige gebeden) gedurende de nacht en overdag, vast vrijwillige dagen, lees Koran en verricht smeekbeden. Allah accepteert het berouw van Zijn dienaren en vergeeft hen hun slechte daden.

  Een vastende dient de daden van gehoorzaamheid aan Allah te vermeerderen en de verboden zaken te vermijden. Ook is het noodzakelijk voor hem om te waken over de verplichte daden van aanbidding en weg te blijven van de niet toegestane zaken. Zo dient hij de vijf dagelijkse gebeden op tijd en gezamenlijk te verrichten en zich te distantiëren van leugens, roddels, bedrog, woekerrente en alle overige verboden daden en uitspraken. De Profeet (vrede zij met hem) heeft namelijk gezegd: “Wie geen afstand kan nemen van ijdele praat, het handelen hiernaar en zaken van onwetendheid hoeft voor Allah ook zijn eten en drinken niet te laten staan.”
  _______

  رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَآ إِن نَّسِينَآ أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَآ إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَٱعْفُ عَنَّا وَٱغْفِرْ لَنَا وَٱرْحَمْنَآ أَنتَ مَوْلَـٰنَا فَٱنْصُرْنَا عَلَى ٱلْقَوْمِ ٱلْكَـٰفِرِينَ

  ‘Onze Heer, bestraf ons niet als wij vergeten of fouten maken. Onze Heer, belast ons niet zoals U degenen vóór ons (de Joden en de Christenen) heeft belast. Onze Heer, belast ons niet met iets wat wij niet kunnen dragen, scheld ons kwijt, vergeef ons en wees ons genadig. U bent onze Beschermer, laat ons daarom zegevieren over het ongelovige volk.’ (Soerat al-Baqarah: vers 286)
  _______
  En Zijn Uitspraak:

  إِلاَّ مَنْ أُكْرِهَ وَقَلْبُهُ مُطْمَئِنٌّ بِٱلإِيمَـٰنِ وَلَـٰكِن مَّن شَرَحَ بِالْكُفْرِ صَدْرًا فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِّنَ ٱللَّهِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ

  ‘Behalve degene die gedwongen wordt, terwijl zijn hart tot rust is gekomen in het geloof, maar degenen die hun hart openstellen voor het ongeloof, over hen zal de Toorn van Allah zijn en voor hen is er een geweldige bestraffing.’
  (Soerat an-Nahl: vers 106)
  _______
  En Zijn Uitspraak:

  وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَآ أَخْطَأْتُمْ بِهِ وَلَـٰكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُوراً رَّحِيماً

  ‘En er rust geen zonde op jullie in datgene waar jullie een fout in maken, maar wel in wat jullie harten zich opzettelijk hebben voorgenomen. En Allah is meest Vergevensgezind, meest Barmhartig.’
  (Soerat al-Ahzaab: vers 5)

  Ik hoop dat je dit snapt, wat het allemaal wilt betekenen?
  Zoals je zelf kunt concluderen, kun je zoveel méér dagen vasten dan het nodige. Er bestaat daar geen gouden regel voor!!!

  Moge Allah (swt) onze reacties meer zegeningen vertonen,
      يجب ان سحا نه وتعالي ردودنا ابداء المزيد من الادعيه

  Thalla & Beslama,

 11. 12 aNoer 24 september 2007 om 10:19000000 am

  Bewust overgeven? Twee weken terug, op de vrijdag, had imaam het over deze punten. Dat we ons te druk maken om hele kleine dingen, terwijl we het belangrijkste vergeten.

 12. 13 Abderrahim 24 september 2007 om 10:32000000 am

  aNoer, zo moet ik het horen… vergeet andere dingen niet die veel belangrijker zijn. Je intensie is dat je wil vasten!!!

 13. 14 aNoer 24 september 2007 om 10:39000000 am

  Abderrahim, juist.

 14. 15 Miss_Leiden 24 september 2007 om 10:52000000 am

  Dus je kan eten? Een dagje? En dan wilt daarvoor 7dagen vasten. Mag dat??

 15. 16 Moke 24 september 2007 om 11:19000000 am

  Salaam Alaikoem ‘Beste Broeders en Zusters in de Islam’,

  Beste Miss_Leiden, ja inderdaad, vast nadien zoveel maar je wilt. Maar onthoud wat ik hiervoor heb gezegd, lees terug!!

   

  Beste aNoer & Abderrahim, wat betreft overgeven tijdens de Ramadan:

  1. Als men niet uit eigen wil overgeeft, dan verbreekt dit het vasten niet. Wat niet is toegestaan is dat hij het overgeefsel doorslikt, hij moet dit echter uitspugen.
  2. Als men daarentegen zichzelf aan het overgeven brengt, dan verbreekt dit het vasten wel.

  De hadith van Aboe Hoerairah (radiallaahoe ta’alla ‘anhoe) dat de Profeet (salallaahoe ‘alayhie was sallem) heeft gezegd: “Degene die overgeeft dient zijn vasten in te halen, en degene die gedwongen is over te geven, hoeft zijn vasten niet in te halen.”
  [Overgeleverd door Aboe Dawoed: Het Boek van het Vasten / Hoofdstuk: De Vastende die opzettelijk overgeeft (2370). En At-Tirmidhi: Het Boek over het Vasten / Wat overgeleverd is wanneer opzettelijk wordt overgegeven (720)] .

  En de wijsheid daarvan is dat als een persoon overgeeft zijn buik leeg wordt gemaakt van voedsel En het lichaam heeft juist datgene nodig waarvan het lichaam ontdaan is. Daarom zeggen wij, als het om een verplichte vasten gaat, dan is het voor een persoon niet toegestaan om over te geven. Als hij immers overgeeft, heeft hij daarmee zijn verplichte vaste tenietgedaan.
  [Bron: Fataawah Arkaan Al-Islaam door Shaych Al-‘Othaymien].

  Anders gezegd: Opzettelijk overgeven: Als een persoon opzettelijk overgeeft, doet dat zijn vasten teniet (Ramadan ongeldig). Als hij echter gedwongen is om over te geven, dan rust er op die persoon geen blaam (Ramadan geldig).

  Hopelijk heb ik jullie hiermee voldoende geholpen.

  Thalla & Beslama. 😉

 16. 17 Maktab 24 september 2007 om 2:56000000 pm

  Salaam Aleikoum,
  Ik denk dat Miss_leiden zich afvraagt of ze nu bewust een dag niet kan vasten zonder gevolgen en het daarna in een paar dagen gaat inhalen??

  Ik denk niet dat je kan stellen dat dit geoorloofd is. Wanneer je zoiets hebt van he, vandaag heb ik geen zin om te vasten want we hebben een gezellige lunch op het werk dus doe ik het maar niet en morgen zal ik er oprecht spijt van hebben maar ik ga toch een dag of 7 inhalen. Dit is een daad van Koefr (en Allah weet ’t het best)

  Heb je een reden omdat je bijvoorbeeld op reis gaat of omdat je echt ziek bent, dan is het een ander verhaal.

  Salaam Aleikoum

 17. 18 Abderrahman 24 september 2007 om 3:17000000 pm

  Salaamoe Halaykoem

  Miss_leiden, ik sluit mij volledig aan bij de mening van Maktab. Eerst en vooral moet er een intentie zijn om te vasten, als die er al niet is, waarom dan nog moeite doen. Je moet ook een intentie hebben moslim te zijn, bidden, vasten, hadj, als je het allemaal doet zonder de juiste intentie (aanbidden van Allah) dan heeft het totaal geen waarde.

  Om een kort antwoord te geven op je vraag hoeveel dagen je moet inhalen. Het zijn geen 7 dagen maar 2 maanden achter mekaar. De enige andere mogelijkheid is dat je 60 arme mensen voedsel geeft (per dag dat je het vasten opzettelijk verbreekt). Zie hier Soebhan’Allah, de barmhartigheid van Allah. Als je de arme mensen te eten geeft, vergeeft Allah je. Waar waren al die mensen weer die meenden dat de Islam een godsdienst van geweld is. Alleen maar praten over bestraffing, hel, oorlog, verboden, haraam, hoofddoek, … Als ze even de tijd namen om te kijken naar de zuiverheid of de liefde van Allah voor de mens, dan zouden ze er zoveel meer over kunnen vertellen.

  Een kleine raad, ramadan is niet enkel om wat honger te lijden maar om je dichter te brengen bij Allah. Als je niet de intentie hebt om te vasten, dan is het eten niet je grootste zorg, maar eerder je geloofsovertuiging. Werk dan meer aan dat laatste want zonder dat heb je geen enkele fundering of geldigheid van je godsdienst. Doe het voor je je ogen opent en je Moenkar en Nakier voor je tevoorschijn ziet komen. Dan is het te laat, veel te laat. Een raad van een moslim Insha’Allah voor een moslima Insha’Allah.

  Salaamoe Halaykoem

 18. 19 sji'iet ahlulbayt as 24 september 2007 om 3:31000000 pm

  wil ni over verschillen tss ons en sunnibroeders/zusters beginnen, maar vind het verschil wel heel belangrijk: wij sjiat ali as die de Ahlulbayt as volgen mogen vasten pas verbreken (iftar) als de schemering vd zon na zonsondergang aan de andere kant vd hemel volledig weg is: das dus ongeveer 15min later dan bij sunnis

  imsak is ook wat later bij ons

  ok elk madhab is anders, maar toch vind ik heel raaaaaaaar da daarop verschillen zijn: iftar en imsak

  salukes

 19. 20 amina 25 januari 2010 om 3:42000000 pm

  wat ik me afvraag is als je een beetje hebt geboerd en daar komt nog eten mee wat je hebt gegeten tijdens de shour en je slikt het weer in is je vasten dan geldig of niet want het gebeurt mij wel vaak.

  En ook als je tijdens de ramadan een beetje bloeding krijgt en je weet zeker dat het geen menstuatiebloeding of bevalingsbloeding is maar je gaat gewoon verder met vasten want je bent immers verder de hele dag schoon dit gebeurd ook een paar dagen in de ramadan is je vasten dan niet geldig.

 20. 21 Farah 1 augustus 2010 om 10:47000000 pm

  Heeeii, ik ben Farah en ik vertrek net zoals elk jaar op Chirokamp!
  Maar nu valt dat dit jaaar op de Ramadan, mag ik dat later inhalen?
  Want technisch gezien ben ik toch op reis?
  Anderszou de Ramadan voor mij alleen als straf om thuis te blijven worden aangerekend.. :S

 21. 22 toya1 17 augustus 2010 om 7:27000000 pm

  Dus je mag als je astma hebt, je inhaler niet gebruiken(tijdens Ramadan) als het moet?

 22. 23 sjamsoe 19 augustus 2010 om 2:39000000 pm

  salaam u 3alaikum

  ik lees hierboven dat het innemen van de islam inhalator het vasten verbreekt. Ik ben zelf astmatisch maar verder wel gezond.
  IK heb op verschilden sites gevraag of een inhalator het vasten verbreekt.Het antwoord was NEE. Maar toch twijvelde ik en heb besloten de vraag te stellen aan de imam van de moskee. De imam antwoorde NEE een inhalator is geen voedsel en gaat niet naar de maag.Een tweede immam antwoorde het zelfde.
  Dus A>U>B mag een bron

  wa3alaikoemoe salam

 23. 24 Ozzie 22 augustus 2010 om 7:10000000 pm

  En als je je zelf bevredigd terwijl je niet weet dat zelfbevrediging het vasten ongeldig maakt!!?

 24. 25 ... 15 juli 2013 om 7:52000000 am

  Veel dingen kloppen niet, en een van de balangrijkste dingen is dat als iets zonder opzet gebeurt je vasten gewoon geldig is.

 25. 26 mohamed 16 juli 2013 om 9:12000000 am

  Salaam oualajkoum.
  Ik heb en vraag ik ben in behandeling in het ziekenhuis voor nierstenen heb ook en baxter,mijn vraag mag ik bewust eten of niet.

 26. 27 spiegelty 14 oktober 2013 om 7:08000000 am

  Selam,

  Tijdens de ramadan dit jaar heb ik een dag vasten verbroken omdat ik echt honger had.
  Ik heb nu hiervan echt heel erg spijt, Hoe kan ik dit nog inhalen/compenseren?
  Ik hoorde ergens iets vam 60 dagen inhalen en 60 armen voeden.
  Weet iemand of dit klopt?

 27. 28 Secret 13 juli 2015 om 7:18000000 pm

  Ik ga morgen naar Marokko Inshallah maar ik heb gehoord dat je pas mag eten als je echt uit je huis gaat.mijn vraag is dan mag ik gewoon ontbijten of is het waar dat je moet wachten tot je vertrekt ik ga trouwens om 2 uur ongeveer Inshallah

 28. 29 uzeyir 8 juni 2016 om 9:28000000 pm

  ik heb net heel klein beetje bloed op me handen gekregen perongeluk is mij Ramadan nu verbroken?

 29. 30 babaj 11 juni 2017 om 12:56000000 pm

  salaam o3alikom ik heb een vraagje een week geleden heb ik een galblaas verwijdert via een kijk operase ik wel graag mij doen aan ramadan maar ik weet niet of het goed is voor mijngezondheid

 30. 31 Khalid Fannan 30 juni 2017 om 6:29000000 am

  Salamoea’likom

  Ik heb een vraag over een grote fout na de Ramadan. Als iemand in de Ramadan maand lang heeft gevast en hij heeft geen fout gemaakt en hij of zij maakt wel na de maand Ramadan grote fout dus hij of zij iets gedaan wat haram is bij bijvoorbeeld alcohol of viezigheid op internet.
  Is het voor hem of voor haar nog het vasten de maand Ramadan geldig? Of moet hij of zij dagen inhalen en hoeveel moet hij of zij inhalen?

 31. 32 Yousef 18 mei 2018 om 10:23000000 am

  Welke idioot heeft al deze redenen geschreven..

  Degene die leugens of bedrog verzint over Allah en zijn profeet zullen zich moeten verantwoorden op de dag des oordeels.

  Wollah ik heb nog nooit zo een lange en zelf gefabriceerde lijst gezien van zaken die het vasten zouden breken.. “als iemand iets in je mond gooit en je slikt het door” wat een onzin zeg!!!

  Een paar zaken zijn juist maar de rest ??? Van horen zeggen??… van oma??

  Wat is de bron van deze lijst?… welke hadith welke quran vers.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s




آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

 • 2.226.976 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

september 2007
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua

%d bloggers liken dit: