• Mag men in een restaurant werken ?

Vraag:
Is het toegestaan bij een bedrijf te werken dat handelt met een ander bedrijf dat zich verrijkt door de verkoop van alcohol?

Antwoord:
Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met de Profeet, zijn familie en zijn metgezellen.

Het verkopen van alcohol is verboden aan de hand van de volgende Woorden van Allah (interpretatie van de betekenis):

“O jullie die geloven. Waarlijk de alcohol, het gokken, de afgodsbeelden en pijlen om te verloten zijn slechts onreinheden die tot het werk van de satan behoren, vermijdt deze zaken dus. Hopelijk zullen jullie welslagen. Voorwaar de satan wil alleen maar vijandschap en haat onder jullie creëren met behulp van wijn en gokken en door jullie af te houden van het gedenken van Allah en het gebed, houdt ermee op!”
(Soerat al-Maa’idah: 90-91)

Ook staat vermeld in Sahieh al-Boekhaari en Moeslim dat Djaabir ibnoe cAbdillah (moge Allah tevreden zijn over hen beiden) de Profeet (vrede zij met hem) heeft horen zeggen: “Voorwaar, Allah en Zijn Profeet hebben de verkoop van alcohol verboden.”

Anas ibnoe Maalik (moge Allah tevreden zijn met hem) heeft tevens gezegd: “De Profeet (vrede zij met hem) heeft tien (soorten) mensen vervloekt met betrekking tot alcohol: degene die (de druiven) voor een ander perst en degene die deze voor zichzelf perst, degene die het drinkt, degene die het draagt en degene voor wie het wordt gedragen, degene die het schenkt, degene die het verkoopt, degene die van de verdiensten van alcohol eet, degene die het koopt en degene voor wie het wordt gekocht.”
(At-Tirmidhi, Ibnoe Maadjah en authentiek verklaard door Sheich Al-Albanie)

Wat betreft het werkzaam zijn bij een bedrijf dat alcohol verkoopt, als het bedrijf hulp verleent aan de verkoop van alcohol, bestaat er geen twijfel over dat dit bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan het verbodene en deel heeft genomen aan het begaan van een zonde. Het is daarom voor niemand toegestaan om werkzaamheden te verrichten die hiermee verbonden zijn.

Als de werkzaamheden van een bedrijf dat zaken doet met een ander bedrijf dat in alcohol handelt geen betrekking hebben op de verkoop van alcohol en hier ook geen bijdrage aan leveren maar betrekking hebben op toegestane zaken, dan is het toegestaan om bij dit bedrijf te werken.

BRON: ‘www.IslamQA.com’

Advertenties

13 Responses to “• Mag men in een restaurant werken ?”


 1. 1 Aghie.H 25 juli 2007 om 9:47000000 am

  ahlal Bikoem

  is het dan wel toegestaan om in supermarkt te werken aangezien het wel alcohol heeft en het verkoopt

 2. 2 Abdullah 25 juli 2007 om 1:28000000 pm

  @aghiH
  Neen, dat mag ook niet; je gaf zelf het argument. Wat natuurlijk wel mag is een islamitische restaurant of supermarkt.

  wasalaam.

 3. 3 fatima 25 juli 2007 om 7:43000000 pm

  salaam,

  maar alsje gewoon in die supermarkt werkt, is dat toch anders.
  je bedient dat niet. je doet gewoon je werk, aanvullen kassa…
  niet serveren.

 4. 4 fatima 25 juli 2007 om 7:46000000 pm

  moke emailadres is niet van mij….

 5. 5 Moke 25 juli 2007 om 10:55000000 pm

  Salaam Alaikoem broeders en zusters,

  Don’t worry, be happy fatima, zal er rekening meehouden.

  Ik heb vroeger veel studentenjobs gedaan zoals in horeca gewerkt:

  ‘Oei, ik heb gezondigt, zonder dat ik het wist!!!’

  heb nog nooit geserveerd enkel bereiden maaltijden.

  Ik had de mogelijkheid om te serveren, maar heb altijd geweigerd.
  Wegens het serveren van sterke dranken. Dacht dat het niet kwaad kon,
  hetzelfde redering als fatima.

  Moge Allah (swt) onze daden vergeven en omzetten in hasanaat. amien!

  Beslama.

 6. 6 Abdullah 25 juli 2007 om 11:12000000 pm

  @fatima

  Ook al zit je achter de kassa, in een supermarkt wordt er alsnog vlees en drank verkocht (via de kassa); je bent dus best een belangrijke schakel in dat process.

 7. 7 fatima 27 juli 2007 om 5:23000000 pm

  salaam,

  als je zo gaat zien neem dan geen enkele job aan want elke job heeft zo zijn zijn zwarte kantjes. wij wonen nu eenmaal in belgie e. ik verdien daar dan geld om te kunnen leven. als ik da bedien oke dan dan doe ik iets verkeerd maar die pakken dat zelf en die supermatkt is niet van mij, moest die van mij zijn zou ik ook zeggen dat die drank en vlees er uit moest. ik doe wat er gevraagd word van een verkoper in een supermarkt en dat is niet de mensen naar de drank leiden en zeggen dat het de beste is dat ze dat dan bedienen.
  het is pas erg ook al bedien je het niet als je drank kan ruiken. dat zou niet mogen gebeuren. maar in supermarkt ruik je dat niet echt. dan praat ik bv. afwasser van bar…

  ma3a salaam

 8. 8 Abdullah 27 juli 2007 om 7:17000000 pm

  Als het echt niet kan, okay. Maar er zijn talloze baantjes (voor opgeleiden en niet opgeleiden) die je kunt doen. Denk maar bijv aan:

  *orders picken in een magazijn;
  *telefoonwinkel;
  *telefooncentrum;
  *administratieve baantjes;

  etc etc.

 9. 9 Moslima 18 september 2007 om 12:58000000 pm

  Ok, ik werk als bediende en elke vrijdag wordt hier happy hour gehouden en iedereen neemt een pintje, behalve ik natuurlijk, dus mag ik hier eigenlijk niet werken,…mijn man heeft eindelijk na 2 jaar ook eens een baantje gevonden en werkt in de horeca, en soms aan de bar dus, hij serveerd alcohol, dus dat is ook Haraam.

  Als we beiden onze job zouden opzeggen op de grond hiervan, zitten we straks bij het OCMW, en dat is ook niet toegelaten, geld ontvangen waarvoor je niet hebt gewerkt!!!

  Dus, ik denk dat je soms dingen met een grote korrel zout moet nemen, want we leven nu eenmaal in een land van Koufar, en alles wat we doen is op een of andere manier verbonden met Haraam.

  Moge Allah ons vergeven!!!

 10. 10 moslima 18 september 2007 om 3:18000000 pm

  salaam

  in een supermarkt verkopen ze toch drank en vlees of je daar werkt of niet ik zelf ga nooit in een vleesafdeling werken maar er zijn sommige die dat doen omdat ze het geld nodig hebben

  ma3a salaam

 11. 11 Rami 21 oktober 2007 om 9:14000000 pm

  Salemwalikom

  Mijn vader heeft een eigen horeca bedrijf waar hij alcohol verkoopt. Hij vraagt hij steeds om te werken in de bedieing waar ik veel emt alcohol te maken krijg en ik het moet schenken. Ik zeg elkekeer nee en dan word hij boos aangezien in de Islam ook staat dat je je ouder moet respecteren en naar hun moet luisteren. Mijn vraag: weet iemand hoe ik hier mee om moet gaan? Alvast bedankt

  Masaleema

 12. 12 Moke 23 oktober 2007 om 3:25000000 am

  Beste Rami,

  Een goede advies om op te volgen als gelovige:

  Eerst moet je weten in welke positie jouw vader in de Islam plaatstneemt, hoe gaat hij om met de verkodnigde boodschap uit de koran?

  1. Neem aan wat je vader aanhaalde om conflicten te vermijden.

  2. Wat betreft werken met alcoholische dranken, productie, logistiek, opslag, bediening, drinken is allemaal verboden.

  Dus alles wat aanleiding geeft om naar alcohol te grijpen is verboden.
  Je zou elke handeling dat grijpt naar alcohol moeten kunnen aantonen via de koran en soenna. En uw vader inzicht geven, dat hij verkeerd bezig is!!!

  Allah zegt:
  “Zij vragen je over alcoholische dranken en gokken. Zeg: “Daarin is een grote zonde.” (Qor’aan 2:219).

  Allah zegt ook:
  “0 jullie die geloven. Bedwelmende zaken, gokken, lotspijlen zijn iets walgelijks van Sheitan’s handen. Mijd ze dus, zodat jullie zullen slagen.” (Qor’aan 5:90)

  Het is bevestigd dat Ibn Abbas (RA) zei: “Toen het verbod op het drinken van alcohol geopenbaard was, liepen de Metgezellen van de Profeet naar elkaar toe en zeiden: “Alcohol is verboden en het drinken ervan is een grote zonde.”

  ‘Abdoellah Ibn ‘Oemar zei dat het drinken van alcohol de grootste van de grote zonden was. Het drinken van alcohol is zonder twijfel de moeder van alle zonden en degene die alcohol drinkt is in meer dan één hadith vervloekt.

  De Profeet zei:
  “Sla iedereen die alcohol drinkt, als hij het een tweede maal drinkt sla hem dan, als hij het een derde maal drinkt, sla hem dan en als hij het een vierde maal drinkt, doodt hem.” (Een betrouwbare hadith)

 13. 13 Moke 23 oktober 2007 om 3:30000000 am

  Hete vervolg:

  ‘Abdoellah Ibn ‘Anir overleverde dat de Profeet zei: “ledereen die het gebed nalaat omdat hij een keer gedronken heeft (heeft de hele wereld en wat daarin is verloren) en iedereen die vier maal het verrichten van het gebed nalaat, omdat hij dronken is voorwaar Allah zal hem van de tinatoel Khabal laten drinken (op de Dag des Oordeels).”
  De Metgezellen van de Profeet zeiden: “0 Boodschapper van Allah! Wat is ‘Tinatoel Khabal?” Hij antwoordde: “Het zweet van de bewoners van de hel.” Of: “De pus van de bewoners van de hel.“ (Een betrouwbare hadith)

  Jabir zei: “De Profeet zei: “Allah heeft aan Zichzelf beloofd dat iedereen die alcohol drinkt (of een ander bedwelmend middel) van de Tinatoel Khabal zal drinken.” (Zij vroegen: “Wat is Tinatoel Khabal?”) Hij zei: “Het zweet van de bewoners van de hel.” Of “De pus van de bewoners van de hel.” (Muslim)

  De Profeet zei:
  “ledereen die alcohol drinkt (en daar geen berouw van betuigt) zal in het hiernamaals niet mogen drinken.” (Boechari en Muslim)

  De Profeet zei:
  “ledereen die alcohol drinkt en sterft in die staat (zonder berouw te tonen) zal Allah als een ongelovige ontmoeten.” (Een betrouwbare hadith).
  ____

  Indien uw vader de voorkeur geeft om wereldse zaken te verheelijken dan het hiernamaals. Dan heb je een grote probleem….

  Beslama.

  N.B.: http://www.benayad.be/forum/register.php


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

 • 2,077,499 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

juli 2007
M D W D V Z Z
« Jun   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: