De Tafsier van Soerat El-Fatiha.

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ

مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ

 

 المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

Amien

Vertaling:
In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, de meest Genadevolle. Alle Lof zij Allah, de Heer der Werelden. De Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle. De Eigenaar van de Dag van de Afrekening. U alleen aanbidden wij en U alleen vragen wij om hulp. Leid ons naar het Rechte Pad. Het Pad van degenen die U heeft begunstigd, niet (het Pad) van degenen op wie de Toorn rust en niet (het Pad) van de dwalenden.

Tafsier:
Er is begonnen met ‘In de Naam van Allah.’ Hieronder vallen alle Schone Namen van Allah. Hij is Degene van Wie wordt gehouden, Degene die aanbeden wordt en Die als Enige aanspraak maakt op onze aanbidding. Dit vanwege het bezitten van aanbiddingwaardige Eigenschappen die tevens allen Perfecte Eigenschappen zijn.

‘De Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.’ Deze twee Namen geven aan dat Allah beschikt over een Allesomvattende Genade, waarop de godvruchtigen, die de volgelingen van de Profeten en Boodschappers zijn, aanspraak maken. Hen komt volledige Genade toe. Terwijl degenen buiten hen slechts beperkte Genade toekomt.

Er bestaat onder de vrome voorgangers en de grote geleerden unanimiteit over de volgende stelregel met betrekking tot het geloven in de Namen en Eigenschappen van Allah, namelijk: Als er wordt gesproken over ‘De Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle’ dan kan daaruit begrepen worden dat Allah Barmhartigheid en Genade als Eigenschappen heeft. Alle gunsten vloeien dan ook voort uit Zijn Genade. Zo is het ook met al Zijn andere Namen. Over de Naam al-cAliem (de Alwetende) kan dan ook gezegd worden dat Allah de Bezitter is van Kennis die Hem in staat stelt op de hoogte te zijn van alles. Over de Naam al-Qadier (de Almachtige) kan weer gezegd worden dat Allah de Bezitter is van Macht die Hem tot alles in staat stelt.

‘Alle Lof zij Allah.’ Hiermee wordt Allah geprezen vanwege Zijn Perfecte Eigenschappen en Zijn Daden die gekenmerkt worden door Rechtvaardigheid en Gratie. Hem komt daarom ook alle Lof toe. ‘De Heer der Werelden.’ Het Arabische woord Rabb (Heer) staat voor al-Moerabbiy (de Opvoeder) van alles buiten Hem. Omdat Hij nu eenmaal alles heeft geschapen, al hun benodigdheden heeft klaargezet en hen van Zijn Voortreffelijke Gunsten heeft voorzien. Zonder deze Gunsten zou het leven onmogelijk zijn. Er is geen gunst die zij ervaren, of die is afkomstig van Allah. 

——————-

2e Tafsier van Soerat El-Fatiha.
Deze Soerah wordt Al-Faatihah genoemd; d.w.z: de Opener van het Boek, de Soerah waarmee de gebeden beginnen. Het wordt ook “Umm Al-Kitaab” (de Moeder van het Boek) genoemd, volgens de meeste geleerden.

Abu Hurayrah (r.a.) heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (vzmh) heeft gezegd: “Al-Hamdu lillaahi Rabbil- ‘Aalamien is de Moeder van de Qur’aan, de Moeder van het Boek en de zeven herhaalde Ayaat van de Edele Qur’aan.”   At-Tirmidhi- Hadith-Sahih.
Het is ook “Al-Hamd” en “As-Salaah“,  want Rasuulullaah (vzmh) heeft gezegd dat zijn Heer heeft gezegd: “Het gebed (Al-Faatihah) is verdeeld in twee helften tussen Mij en Mijn dienaren.”  Wanneer de dienaar zegt: “Al-Hamdu lillaahi Rabbil-‘Aalamien” ,  zegt Allaah: “Mijn dienaar heeft Mij geprezen.”  At-Tirmidhi, Tuhfat Al-Ahwadhi 8:283.

Al-Faatihah wordt de Salaah genoemd omdat het reciteren ervan een voorwaarde om het gebed correct te maken is.Al-Faatihah werd ook “Ash-Shifaa”  genoemd. (de genezing)

Het wordt ook “Ar-Ruqyah” (medicijn) genoemd omdat in de Sahih een overlevering van Abu Sa’id (r.a.) staat die het verhaal vertelt van twee metgezellen die Al-Faatihah als een medicijn gebruikten voor het stamhoofd dat vergiftigd was.

Later zei Rasuulullaah (vzmh) tegen een metgezel:

“Hoe wist je dat het een Ruqyah is?”  Fath Al-Baari 4:529 Al-Faatihah werd in Mekkah geopenbaard en bestaat uit zeven Aayat, daar is geen meningsverschil over.

Volgens de meerderheid van de reciteurs uit Al-Kufah, een groep van de metgezellen, de Taabi’ien en een deel van de geleerden van de succesvolle generaties is de Bismillaah een aparte Aayah in het begin.

In Sahih-Bukhari staat:”Het wordt Umm Al-Kitaab genoemd omdat de Qur’aan ermee begint en omdat het gebed met het reciteren ervan begint.” Fath Al-Baari 8:6

Het wordt ook Umm Al-Kitaab genoemd omdat het de betekenis van de hele Qur’aan bevat. Ibn Jarir (r.a.) zei: “De Arabieren noemen iedere alles omvattende zaak die verschillende gebieden omvat een Umm. Bijvoorbeeld de huid die om de hersenen zit noemen zij Umm Ar-Ra’s.  Zij noemen de vlag die de rangen van het leger vertegenwoordigt ook een Umm.”  Hij zei ook: “Mekkah werd ook “Umm Al-Quraa” (de moeder van de dorpen) genoemd, omdat het de oudste en de leider van alle steden is. Er is ook gezegd dat de aarde vanuit Mekkah werd geschapen“. At-Tabari 1:107

Imaam Ahmad heeft een Hadith van Abu Hurayrah (r.a.) verzameld over Umm Al-Qur’aan waarin Rasuulullaah (vzmh) heeft gezegd:

“Het is Umm Al-Qur’aan; Al-Faatihah van het Boek (de Opener van de Qur’aan) en de zeven herhaalde verzen.” At-Tabari 1:107

Advertenties

0 Responses to “• <b>De Tafsier van Soerat El-Fatiha.</b>”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2,101,618 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

juli 2007
M D W D V Z Z
« Jun   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: