Uit eten gaan: Taverne/Restaurant.

Vraag: Je gaat uit eten met je vrienden, familieleden of je woont een personeelsetentje bij en je krijgt de volgende produkten voorgeschoteld op je tafel: soyasauzen, azijn of alcoholvrij bier. Zijn ze halaal of haraam in de Islam ?

Voor diegenen die weleens in een toko komen en zich afvragen of al die, overigens vaak heerlijke, soyasauzen wel halal zijn of niet, is er het volgende uitgezocht. Overigens wordt er niet beantwoord op de vraag of iets halal is of niet omdat men niet de autoriteit heb (bron kennis/technologie). Men laat het aan u over om de uiteindelijke beslissing te nemen.

Antwoord:
Soyasaus: Opschriften als: “naturally brewed” of “gefermenteerd” zijn verwarrend. Bij brouwen denk je nl. vaak meteen aan bier of iets dergelijks en dan zou je tot foutieve conclusies kunnen komen. In het geval van soyasaus wordt vaak het begrip “brewed” (gebrouwen) gebruikt, terwijl men eigenlijk “gefermenteerd” bedoelt.

 
Fermenteren is het omzetten van (melk)eiwitten in (melk)zuur met behulp van enzymen (fermenten). Dit proces wordt b.v. gebruikt om witte kool om te zetten in zuurkool en zo’n proces is voor 100% OK in islamitisch opzicht. Waar het echter mis kan gaan is het moment dat zetmeel wordt omgezet in suikers en omdat voor de productie van soyasaus naast soya-eiwitten ook tarwemeel gebruikt wordt treedt dit proces hier op. Een gedeelte van het zetmeel wordt omgezet in aminozuren, geen probleem. Een – weliswaar klein – deel wordt omgezet in ethylalcohol waarvan een deel verder wordt omgezet in azijn- en andere zuren die op hun beurt OK zijn.
 
Het uiteindelijke percentage aan ethylalcohol in soyasaus ligt onder de 0,1%-grens die gehanteerd wordt voor “alcoholvrij” bier (dat overigens zeer populair is in Saudi-Arabië). Inderdaad, “alcoholvrij” bier bevat vaak nog 0,1% alcohol, iets wat veel mensen zich niet realiseren. Er zijn bepaalde dranken die als naam “moutdrank” of “supermout” of iets dergelijks dragen en die zijn echt alcoholvrij.
 
Azijn (khall): Volgens de overlevering van Muslim vertelde Jabir bin `Abdullah: De Profeet, vzmH, vroeg zijn vrouw om voedsel en ze antwoordde dat ze azijn in huis had. Hij vroeg haar hem er wat van te geven en begon te eten en zei: “Wat een voortreffelijk voedsel is azijn toch” (hij at het met brood).
 
Azijn is goed tegen ontstekingen van het spijsverteringskanaal en doet het effect van giftige medicijnen teniet. Het is goed voor de milt en de maag, tegen de dorst en het voorkomt tumoren. Azijn met zout is een middel tegen giftige paddestoelen. De mond spoelen met warme azijn helpt tegen kiespijn en is goed voor de keelamandelen. Bovendien is azijn een goed middel om een ontstoken vinger in te dippen en het helpt bij milde brandwonden. Azijn stimuleert de eetlust en is goed voor kinderen en mensen die in warme gebieden wonen. (Uit: Healing with the medicine of the Prophet, pbuh. Imam Ibn Qayyim Al-Jauziyah.)
 
Feiten omtrent (ethyl)alcohol
Het drinken van alcohol is geen vrijblijvende zaak. Voor de volgende gegevens is gebruikt gemaakt van het boekje ‘Feiten over alcohol (1994)’, een uitgave van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van het Alcohol Voorlichtingsplan (AVP) en van de uitgave ‘Alcohol, tabak, drugs en gokken in cijfers’ van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (Niad, Utrecht, 1993).

In 1991 was de opbrengst van de accijnzen op alcoholhoudende dranken 1,8 miljard gulden; per hoofd van de bevolking werd in Nederland in 1993 7,9 liter pure alcohol gedronken; per hoofd van de bevolking van vijftien jaar en ouder gaat het zelfs om 9,9 liter pure alcohol (gegevens 1992); 83 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder drinkt alcohol; meer dan 600.000 Nederlanders drinken gemiddeld meer dan 8 glazen alcohol per dag, de helft van hen drinkt minstens 12 glazen per dag;

8 à 10 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder heeft problemen door of met alcohol; in de algemene ziekenhuizen is in 1991 ruim 11.100 keer een alcoholziekte als diagnose gesteld; bijna 6.200 opnamen per jaar in psychiatrische ziekenhuizen en verslavingsklinieken betreffen alcoholverslaving; bij de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs waren in 1991 ruim 25.000 alcoholpatiënten ingeschreven; er waren in 1992 bijna 2500 verkeersongevallen waarbij alcoholgebruik werd geconstateerd.

Dit resulteerde in bijna 3000 gewonden, 106 maal was er sprake van overlijden. Voor 1993 ligt het aantal overledenen op 121. Doordat niet altijd te achterhalen is of alcoholgebruik een rol heeft gespeeld bij ongelukken, schat het Niad het werkelijk aantal slachtoffers op 200; in 1991 waren er ruim 2.200 doden door alcoholziekten en alcoholgerelateerde kanker; de maatschappelijke kosten van alcoholmisbruik bedragen ten minste twee miljard gulden per jaar.

Advertenties

8 Responses to “• <b>Uit eten gaan: Taverne/Restaurant.</b>”


 1. 1 fatima 8 maart 2007 om 7:45000000 pm

  salaam,

  ik ga normaal nooit uit eten of naar taverne ofzo.
  maar wel naar snacks halal natuurlijk.maar die zijn ook niet egt goed.
  die zetten vaak amerikaanse muziek op.
  en die zeggen nooit bismillaah voor ze beginnen aan je broodje.

  salaam

 2. 2 Anoniem 10 maart 2007 om 12:35000000 pm

  DUBBEL INHOUD WEBPAGINA VERWIJDERT !!!!!!

 3. 3 lela zahra 10 maart 2007 om 3:59000000 pm

  salaam sa3aleikoem,

  Totaal mijn stijl niet, past ook niet bij mijn karakter.
  Naar de Quick met mijn klein zusje zou ik wel graag eens naar toe gaan insh’allah. Het geeft een aangename famiale sfeer .

  Ma3a salaam

 4. 4 Moke 10 maart 2007 om 9:29000000 pm

  Salaam Alaikoem ‘Beste Zuster in de Islam’ lela zahra,

  Eén of meerdere keren per jaar geeft een bepaalde werkgever een etentje of een feestje voor zijn medewerkers van het gepresteerde werk van de afgelopen jaar. Wat zou jij doen, indien je wordt uitgenodigd voor mee te gaan voor dat personeelsetentje in een Taverne of Restaurant ? ? ?

  In afwachting, teken ik en tot later Insha’allah rabie al-a’lamien.

  Ma3a Salaam, Moke. 🙂 😉 😀

 5. 5 samira 11 maart 2007 om 8:12000000 pm

  Slm, ik ga vaak iets eten in verschillende resto .Ik vind het gewoon gezellig en eet graag verschillend.In mijn vriendenkring zijn we van alle nationaliteiten!Wat zij bestellen of eten maakt voor mij niet uit en is voor mij geen reden om niet met ze om te gaan . Zelf hou ik mij aan onze normen. Is het haràm wat ik doe !

 6. 6 fatima 12 maart 2007 om 9:21000000 pm

  kdenk het niet zolang je je aan de normen houd.

  salaam

 7. 7 Moke 13 maart 2007 om 7:49000000 am

  Ahlaan & Sahlaan Samira,

  Op het eerste opzicht zie ik er niets verkeerd aan, maar er zitten een aantal verborgen aspecten met verbonden.
  Zolang je je eten niet zelf maakt heb je een grote risicofakor van bereiding van uw maaltijd:
  – is er iets op de grong gevallen en terug op het bord geplaatst.
  – houdbaarheid produkten worden tot de laatste sec. gebruikt v/d dag.
  – met propere handen werken, of maaltijden klaarmaken met propere handen.
  – er zijn mensen die met vuile kleren en stinkende kleren werken.
  – kortom: op welke hygiënisch aanleg is uw maaltijd bereidt?
  – enz. …

  Zolang je niets weet en niets ziet, zal het wel zéér goed smaken, daar ben ik zeker van!! Daar heb ik wel ervaring in…

  Maar verder zou jij die alcohol vrij bier opdrinken, zit toch geen alcohol in, dus halaal???

 8. 8 Khadija 13 maart 2007 om 12:35000000 pm

  bij mijn weten is gewone frisdrank goed genoeg, ga me dus niet wagen aan bier, al dan niet alcoholvrij….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

 • 2,077,499 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

maart 2007
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: