Hadieth An-Nawawi: 38 van 42.

De gunst van optionele daden van aanbidding:
De aanbidding van Allah is een middel tot toenadering en liefde.

Aboe Hoeraira (Allah’s welbehagen zij met hem) heeft gezegd: De Boodschapper van Allah vzmh.gif (Allah’s zegen en vrede zij met hem) heeft gezegd:
‘Allah, de Verhevene, heeft gezegd: ‘Als iemand zich vijandig opstelt tegenover één van Mijn vrienden, dan zal Ik hem de oorlog verklaren. Niets doet Mij een groter genoegen – als middel voor Mijn dienaar om in Mijn nabijheid te geraken – dan is hij bezig metde religieuze verplichtingen die Ik hemheb opgelegd. Mijn dienaar komt steeds dichter bij Mij door vrijwillige daden en vroomheid, net zolang tot ik hem liefheb. En als ik hem liefheb dan ben ik het oor waarmee hij hoort en het oog waarmee hij ziet en de hand waarmee hij slaat en de voet waarmee hij loopt. Als hij Mij om iets zou vragen, dan zou Ik het zeker aan hem geven. En als hij Mij om bescherming vraagt, dan zal Ik die zeker geven’.’

Overgeleverd door Al-Boecharie.

LUISTER – DOWNLOAD (1,12 MB)
Klik rechtermuisknop en kies voor “Doel opslaan als…”.

Tafsier van deze hadieth:
Deze overlevering is een Hadith Qoedsiy (heilige overlevering) omdat de Profeet (vrede zij met hem) hier overlevert wat Allah Zelf heeft gezegd. En alle overleveringen die de Profeet (vrede zij met hem) overlevert op autoriteit van Allah noemen de geleerden een hadith qoedsiy.

Een waliy is het tegenovergestelde van een vijand. De Awliyaa’ (meervoud van waliy) zijn de godsvruchtige gelovigen. Het bewijs hiervoor zijn de volgende woorden van Allah:

“Weet waarlijk, de Awliyaa’ van Allah zal geen angst overkomen hen en zij treuren niet.”  (Soerat Yoenoes: 62-63)

Degenen die zich vijandig opstellen tegenover de awliyaa’ van Allah, heeft aan Allah de oorlog verklaart.

Hierna noemt Allah, de Verhevene, de redenen die ertoe leiden dat een persoon een waliy van Allah wordt. Hij zegt: “En er is niets waarmee Mijn dienaar dichter bij Mij kan komen dan door (het verrichten van) datgene wat Ik hem heb opgelegd.”

Dit betekent dat er niets geliefder is bij Allah waarmee een persoon Hem aanbidt, dan de verplichte daden van aanbidding, dit omdat men door het verrichten van daden van aanbidding dichter tot Allah komt. Zo is het verrichten van twee verplichte rakcaah geliefder bij Allah dan het verrichten van twee optionele rakcaah. Een dirham uitgeven aan Zakaah is geliefder bij Allah dan het uitgeven van een dirham aan liefdadigheid. Het verrichten van de (eerste) verplichte Hadj is geliefder bij Allah dan het verrichten van een vrijwillige Hadj (andere dan de eerste keer). Het vasten van de Ramadan is geliefder bij Allah dan het vrijwillig vasten enz. Dit is dan ook reden waarom Allah de verplichte daden van aanbidding verplicht heeft gesteld.

“En Mijn dienaar blijft steeds dichter bij Mij komen door (het verrichten van) optionele daden van aanbidding.”

De optionele daden komen dus na verplichte daden en wanneer deze continue worden verricht, leidt dit ertoe dat Allah van deze persoon gaat houden.

“Totdat Ik hem liefheb.”

Dit kan op twee manieren uitgelegd worden. Ten eerste: het zoeken van toenadering tot Allah leidt ertoe dat Allah van de persoon gaat houden en ten tweede: Het zoeken van toenadering tot Allah, door het verrichten van optionele daden, leidt ertoe leidt Allah van de persoon gaat houden. In beide gevallen is er sprake van één en dezelfde doelstelling.

“Wanneer Ik hem liefheb, dan zal Ik zijn gehoor zijn waarmee hij hoort.”

Allah zal de persoon trefzeker maken in alles wat hij hoort en hij zal slechts datgene horen wat goed voor hem is. De betekenis hier is beslist niet dat Allah het gehoor is van een persoon. Hetzelfde geldt voor het zicht. Allah zal hem tevens trefzeker maken in alles wat hij ziet, waardoor slechts naar de goed de zaken kijkt.

“En zijn hand waarmee hij toeslaat.”

Allah zal hem tevens trefzeker maken in zijn werk en alles waarbij hij zijn handen gebruikt. Hij zal slechts werken aan datgene wat goed is.

“En de voet waarmee hij loopt.”

Ook zal Allah hem trefzeker maken in zijn lopen. Hij zal slechts naar datgene gaan wat goed is.

“En als hij Mij wat vraagt, dan zal Ik hem (dit) zeker geven.”

Alles wat deze persoon aan Allah vraagt zal verhoord worden en hem zal datgene gegeven worden waarnaar hij vraagt.

“En als hij toevlucht tot Mij zoekt, dan zal Ik hem (dit) geven.”

Naast het feit dat deze persoon gegeven wordt waarnaar hij vraagt, zal hem ook bescherming geboden worden tegen datgene waarvoor hij zijn toevlucht tot Allah zoekt.

Advertenties

0 Responses to “<b>Hadieth An-Nawawi: 38 van 42.</b>”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2,084,381 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

september 2006
M D W D V Z Z
« Aug   Okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: