Hadieth An-Nawawi: 6 van 42.

Het duidelijkheid wat toegestaan en verboden is.
Wat Halaal is duidelijk en waarlijk, Haraam is ook duidelijk.

Aboe ‘Abdellah an-No’man, de zoon van Basjir (Allahs welbehagen zij met vader en zoon) heeft gezegd: Ik hoorde de boodschapper van Allah vzmh.gif (Allahs zegen en vrede zij met hem) zeggen:
‘Het is duidelijk wat halal 1 en haram 2 is; daartussen bestaan twijfelachtige zaken, waarvan veel mensen niet weten wat ze ermee aan moeten. Degene die zich verre houdt van twijfelachtige zaken, heeft zich daarmee weten te zuiveren voor wat zijn religie en eer betreft.

Degene echter die zich met twijfelachtige zaken bezighoudt, komt in het verboden gebied terecht, net als de herder die zijn kudde vlakbij de weide van iemand anders laat grazen en daardoor grote kans loopt dat ze daarin gaan grazen. Is het niet zo dat elke koning zijn eigen domein heeft en dat (de grenzen van) Allahs domein de verboden dingen zijn? Zo bevind er zich in het lichaam een vleesklompje: als dat gezond is, dan is heel het lichaam gezond en als het ziek is, dan is het hele lichaam ziek. Dit nu is het hart.’

Overgeleverd door Al-Boechari en Moeslim.

1 Halal betreft al de woorden, daden, gebruiksvoorwerpen,etc die zijn toegestaan volgens de Islam.
2 Haram is al datgene wat verboden is volgens de Islam.

LUISTER – DOWNLOAD (1,19 MB) – Voor het bestand te downloaden en op te slaan op uw pc, klik rechtermuisknop en kies voor “Doel opslaan als…”.

Tafsier van deze hadieth:
De Profeet heeft zaken in drie categorieën gesplitst:
1    Duidelijke toegestane zaken, waar men geen twijfels over heeft. Al-Halaal zijn zaken die toegestaan zijn. Door het verrichten van al-Halaal behoort men niet tot de zondaars. Een voorbeeld van deze categorie is het toegestaan zijn (van het eten) van vee.

2    Duidelijke verboden zaken, waarover geen twijfel bestaat. Iemand zal tot de zondaars behoren als hij al-Haraam, zaken die verboden zijn, begaat. Een voorbeeld van deze categorie is het verbod op het drinken van bedwelmende drank. Beide categorieën zijn dus duidelijk.

3    Zaken waarover twijfels bestaat betreffende het Islamitische oordeel hierover; of deze zaken nu toegestaan zijn danwel verboden? Het oordeel over de twijfelachtige zaken vinden veel mensen niet duidelijk, terwijl anderen dit wel duidelijk vinden, daarom heeft de Profeet (vrede zij met hem) gezegd dat het van de voorzichtigheid is om twijfelachtige zaken te laten, zodat men hiermee niet in aanraking komt, hij zei: “Degene die zich verre houdt van twijfelachtige zaken, heeft zich daarmee weten te zuiveren voor wat zijn religie en zijn eer betreft.”

     Vervolgens stelt de Profeet (vrede zij met hem) iemand die twijfelachtige zaken begaat gelijk aan een herder die in de buurt van andermans weide graast. Met andere woorden in de buurt van een door iemand beschermd stuk grond, waar geen vee graast en dat groen is, omdat hier niet gegraasd wordt. Dit stuk grond is aantrekkelijker voor de kudde die dan ook langzaam richting dit grond zal afdwalen om daar te grazen:  “…Net als de herder die zijn kudde in de buurt van een andermans weide laat grazen waardoor hij grote kans loopt dat ze daarin gaan grazen. ”

Verder zegt de Profeet (vrede zij met hem):  “Is het niet zo dat elke koning zijn eigen domein heeft en dat (de grenzen van) Allah’s domein de door Hem verboden zaken zijn.” Elke koning heeft zijn eigen territorium en Allah’s territorium zijn Zijn verboden zaken. Vervolgens maakt de Profeet (vrede zij met hem) ons duidelijk dat er zich in het lichaam een ‘moedghah’ (vleesklonter) bevindt en als dit goed is, is het gehele lichaam goed. Dit op basis van zijn uitspraak:  “en dit nu is het hart.” Dit wijst erop dat men rekening moet houden met zijn eigen begeerten, die ernaar toe leiden dat men in al-Haraam en twijfelachtige zaken valt.

     De toegestane en de verboden zaken van de Islamitische wetgeving zijn duidelijk en de twijfelachtige zaken ervan worden herkend door slechts een gering aantal mensen.

     Als men aan bepaalde zaken twijfelt, óf deze toegestaan zijn danwel verboden, in dat geval moet hij deze echter vermijden totdat het voor hem duidelijk wordt of deze zaken toegestaan zijn.

     Als men in aanraking komt met twijfelachtige zaken, is de kans groter dat hij daarna in aanraking zal komen met zaken die heel duidelijk verboden zijn. Als hij constant twijfelachtige zaken blijft verrichten, dan zal zijn ziel hem stimuleren om de duidelijke verboden zaken te verrichten, waardoor hij uiteindelijk te gronde zal gaan.

     Het is toegestaan om een gelijkenis te stellen om zo een abstracte zaak, door middel van het geven van een concreet voorbeeld, duidelijk te maken.

     De verheven wijze van het geven van onderwijs door de Profeet (vrede zij met hem) aan zijn metgezellen door middel van het geven van duidelijke voorbeelden.

     Het hart bepaalt of een persoon zuiver danwel onzuiver is. Op grond hiervan moet men altijd waken over zijn hart zodat hij standvastig zal zijn, zoals vereist.

     Het verderven van het uiterlijk duidt op het verderven van het innerlijk, volgens de uitspraak van de  Profeet (vrede zij met hem): “Als dat goed is, dan is het hele lichaam goed en als dat bedorven is, dan is het hele lichaam bedorven.”

Advertenties

0 Responses to “<b>Hadieth An-Nawawi: 6 van 42.</b>”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2,101,613 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

september 2006
M D W D V Z Z
« Aug   Okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: