Het vastenmaand Ramadan.

Inleiding:
We kunnen ons zelf vragen stellen i.v.m. de prachtige maand Ramadan.
– Wat ga je dit jaar doen?
– Ben je tevreden over de vorige Ramadan?
– Ben je er geestelijk klaar voor?
– Hoe ga je de Ramadan in, net als altijd of doe je het dit keer anders?

Als je al vele jaren gelovig bent dan zul je het nu nog meer zijn. Voor veel mensen is de Ramadan het begin geweest van echt gelovig worden. Voor velen is het begonnen met het luisteren naar de Koran of het bidden van de Taraweeh.
– Wat wil je dit keer doen in de Ramadan, wat zijn je doelen?
– Denk je daar over na?

De maand Ramadan is de maand van Sabr (geduld). En de beloning voor Sabr is het paradijs.
inclusief
De maand Ramadan is een school voor de Imaan (geloof), een ladder om onze spirituele batterijen op te laden en een mogelijkheid om je proviand voor de rest van het jaar te verkrijgen. Wanneer zal iemand lering trekken en zijn leven beteren, als dit niet gebeurt tijdens de maand Ramadan? Deze nobele maand is een ware school voor verandering, waarin we onze handelingen, gewoontes en manieren – die niet in overeenstemming zijn of in tegenspraak zijn met de Wetten van Allah de Verhevene – kunnen veranderen. Nederlandse vertaling: “Voorwaar, Allah verandert de toestand van een volk niet, totdat zij hun eigen toestand veranderen.” (Ra’d 13: 11)

De Profeet (vzmh) heeft de maand Ramadan negen keer meegemaakt. Het vasten in de Ramadan is pas in het tweede jaar van de Hijra (Emigratie) verplicht gesteld, in hetzelfde jaar als de Jihaad. Het vasten in de maand Ramadan is in de maand Sja`baan (de maand voorafgaand aan de maand Ramadan) verplicht gesteld en de Jihaad in de maand Ramadan. Wat is de betekenis dat de Jihaad in de maand Ramadan verplicht is gesteld?
Het vasten leert de Jihaad tegen de vijanden van de ziel, als de Jihaad van de ziel is uitgevoerd dan kan de Jihaad tegen anderen beter voorbereid worden, omdat je dan dichter bij Allah (swt) staat. Daarom is het geen toeval dat veel overwinningen van de Moslims in de maand Ramadan waren.

Historiek:
Een van de steunpilaren van de Islam is het vasten in de maand Ramadan. Zoals we uit deze aya, Nederlandse vertaling: “O jullie die gelovigen, het vasten is jullie voorgeschreven (verplicht) zoals het ook verplicht was aan degenen die voor jullie leefden, opdat jullie vroom (Taqwa) zullen zijn.’’ (Baqarah 2:183) kunnen opmaken dat het vasten vanaf Adam as verplicht was gesteld voor de mensen.

De Koran is in zijn geheel in de maand Ramadan (Baqarah 2/185), in de nacht van de Voorbeschikking (Laylati’l Qadr) (Qadr 97/1) van Lawhi Mahfoedh (Welbewaard Paneel) (Boeroej 85/21-22) naar Baytu’l `Izzah (de hemel die het meest dichtbij de aarde is) nedergezonden. Van hieruit heeft de Profeet (vzmh) met of zonder tussenkomst van Jibriel (as) naar behoefte en condities de Koranische hoofdstukken/verzen beetje bij beetje ontvangen. (Aboe Shaybah, al Moesannaf)

Van Wasilah bin al-Esqa’ zegt dat de Profeet (vzmh) heeft gezegd: “Bladzijdes van Ibrahim as is in de eerste nacht van de Ramadan gegeopenbaard, de Taurah (Tora) in de zesde nacht, de Incil (Evangelie) in de dertiende nacht en de Koran in de vierentwintigste nacht.”(Ahmad bin Hambal, Moesnad). (Welke dag van de Ramadan de Koran is geopenbaard is niet bekend, maar dat het in Laylatu’l Qadr is staat in de Koran ) Van Ibn Omar ra: Enige metgezellen van de Profeet (vzmh) werd de Lailatu’l Qadr (de nacht der beschikking) [97:3] getoond in hun droom, in de laatste week van Ramadan. De Profeet (vzmh) zei: ‘Ik zie dat jullie dromen overeenstemmen over die laatste week, dus wie hem zoekt moet hem in de laatste week zoeken.’
De Profeet (vzmh) heeft gezegd: ‘Zoek hem (de nacht der beschikking) in de laatste tien dagen. Als iemand zwak is of het niet aankan moet hij zich in de laatste week niet laten kennen.’

Zoals het geval is met zoveel bevelen van de Islam, heeft Allah (swt) uit Zijn Barmhartigheid Zijn bevelen niet in een keer verplicht gesteld maar stap voor stap. Zo is ook gegaan met het vasten.

Het vasten kent 6 stadia’s:
1.
In de Mekka periode vastte de Profeet de drie middelste dagen van elke maand.
2. Na de Hijrah (Emigratie) heeft de Profeet (vzmh) de gelovigen bevolen behalve de drie dagen per maand op de ‘Asura’-dag (10de van de maand Moeharram) te vasten.

Van Ibn Abbaas (ra): Toen de Profeet (vzmh) naar Medina kwam zag hij dat de joden Op ‘Asura’-dag vastten. Hij vroeg hun waarom, en ze antwoordden: ‘Vandaag is voor ons een goede dag. Het is de dag dat Allah (swt) de Israëlieten redde van hun vijand; daarom vastte Musa as op deze dag.’
De Profeet (vzmh) zei: ‘Ik heb meer recht op Musa as dan jullie’.
Daarop vastte hij op de ‘Asura’-dag en zei hij dat wij dat ook moesten doen.

Van ar-Roebajji’ bint Moe’awwidz (ra): Op de ochtend van ‘Asura’-dag stuurde de Profeet (vzmh) borden naar de dorpen van de Ansaar (Helpers) met de volgende boodschap: ‘Wie vanochtend iets gegeten heeft moet de rest van de dag ook niet vasten. En wie nog niets gegeten heeft moet blijven vasten.’
Wij vastten daarna op ‘Asura’-dag en lieten ook onze kleine kinderen vasten. Van gekleurde wol maakten wij speelgoedjes en gaven hun die als ze huilden en om eten vroegen , tot het tijd was om het vasten te breken.

3. Nederlandse vertaling: “O jullie die gelovigen, het vasten is jullie voorgeschreven (verplicht) zoals het ook verplicht was aan degenen die voor jullie leefden, opdat jullie vroom (taqwa) zullen zijn.(Baqarah 2:183)
In deze periode konden moslims als ze wilden vasten zo niet dan moesten ze fidyah (een vervangende plicht) doen. Jarier bin at Tabarie heeft van Moe`aadh (ra) het volgende overgeleverd: “Omdat de Arabieren niet gewend waren om te vasten, werd het vasten voor hen te vermoeiend. Daarom mochten ze voor elke dag die ze niet vastten fidyah doen; een behoeftige voeden. (Met de openbaring van de 185ste vers van soera al Baqarah) was deze toestemming opgeheven en slechts de reizigers en zieken waren vrijwaard van het vasten.

4. Nederlandse vertaling: “(Vast) een vastgesteld aantal dagen. Maar degene die van jullie ziek is of op reis (vast) dan een aantal andere dagen. En op degenen die ertoe bij machte zijn (namelijk degenen die kunnen vasten maar dat nalaten), rust de plicht van fidyah: het voeden van een behoeftige. En als iemand vrijwillig goeds verricht, dan is dat beter voor hem, maar dat jullie vasten is beter voor jullie, indien jullie dat wisten.” (Baqarah 2:184)

5. De voorgaande stadium heeft twee fasen ondergaan. Als iemand na avond salaat (maghrib) sliep, of de nacht salaat (ishaa) had gebeden dan stopte hij met eten, drinken en seksuele omgang tot de volgende dag na iftaar. Hoewel hiervoor geen verbod was, onthielden sommige metgezellen zich hier van. Hierop werd deze vers geopenbaard:
Nederlandse vertaling: ”Het is jullie in de nacht van het vasten toegestaan omgang te hebben met jullie vrouwen. Zij zijn een gewaad voor jullie en jullie zijn een gewaad voor hen. Allah weet, dat jullie jezelf bedrogen en Hij heeft Zich met barmhartigheid tot jullie gewend en jullie vergiffenis geschonken. Daarom mogen jullie nu omgang met hen hebben. En eet en drink tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is, het is Fadjr (ochtendschemering). Voltooit dan het vasten tot het vallen van de avond. En heb geen omgang met hen, terwijl jullie I`tiqaaf in de moskeeën verrichten. Dit zijn de grenzen van Allah – dus nadert deze niet. Zo zet Allah zijn geboden uiteen voor de mensen, opdat zij vroom zullen zijn”. (Al Baqara (2:187) 

Zo heeft Allah (swt) het vasten voor ons zo vergemakkelijkt.

6. Tenslotte is de 185ste vers van soerah al Baqarah geopenbaard, het laatste oordeel over het vasten:
Nederlandse vertaling: “De maand Ramadan is het waarin de Kur’an is gegeopenbaard, als leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de leiding en de Foerqaan (onderscheid tussen de Waarheid en de valsheid). Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om het vasten in te halen). Allah wenst voor jullie het makkelijke en Hij wenst niet voor jullie het ongemak. En maakt het aantal (dagen) vol en prijst Allah’s Grootheid, omdat Hij jullie leiding schonk. Hopelijk zullen jullie dankbaar zijn”. (Baqarah 2:185)

Advertenties

0 Responses to “Het vastenmaand Ramadan.”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
آلسلام عليكم ورحة آلله وبركاته

  • 2,101,613 مسلمين --> مؤمنين

Prikbord Info:               سورة الفا تحة

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ 1 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ 2 الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ 3 مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ 4 إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 اهدِنَـــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ 6 صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ 7
أمين
كلمة الله هي الحقيقة
colorbar.gif
GASTENBOEK - HELPDESK - Wie ben ik?
  Aanmelden - Registreren
  Wachtwoord  vergeten ?

Kalender

juli 2006
M D W D V Z Z
« Jun   Aug »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Bezoekers Info: Locaties.

Locaties: DEEL I - DEEL II.

Thalla & Beslama!!!

                لآ إله
إلآ آلله محمد رسول آلله

بن عياد محمد رشيد
www.BenAyad.be - Islam & Actua
Advertenties

%d bloggers liken dit: